Hírek

2013.04.05. 17:34

Várossá válás - idén talán újra lesz esélye 3 megyei településnek

Fejér megye - A határidők egy hónappal tolódtak, így a köztársasági elnöknek július 31-ig kell döntenie miniszteri felterjesztés alapján az új városokról. Úgy tűnik idén lesz várossá nyilvánítás.

Tribolt Lajos

A várossá nyilvánítás, a városi cím adományozása a község fejlettségében, térségi szerepében elért magasabb minőség elismerésének aktusa. Az eljárási szabályok körültekintő előírásával biztosítani szükséges - fogalmaz a vonatkozó jogszabály indoklása -, hogy e magasabb minőség értékelése az objektivitáshoz közeli, a szakmai követelményeknek és társadalmi igényeknek megfelelő legyen. A kormányrendelet tartalmazza ezért a kezdeményezés főbb tartalmi elemeit, az elbírálás eljárási szabályait (értékelő bizottság bevonása, javaslattétel, elutasítás, kezdeményezés megismételhetősége). Viszont az új jogszabályban már nem nagyközség, hanem község szó szerepel, mint a pályázat alanya.

Csákvár is a pályázó települések között van

Város cím adható annak a községi önkormányzatnak, amely térségi szerepet tölt be, és fejlettsége eléri az átlagos városi szintet.  Ha a miniszter a várossá nyilvánítási kezdeményezést nem támogatja, erről tájékoztatja az érintett önkormányzat képviselő-testületét azzal, hogy milyen fejlesztések szükségesek az előterjesztéshez. Ha a képviselő-testület fenntartja a kezdeményezését, az eredmények elérését követő év január 31-ig  - az önkormányzati választás évének kivételével -  a korábbi felterjesztésének kiegészítésével ismételheti meg a kezdeményezését.

Nos, itt a megyében az ismétlések jó ideje napirenden vannak. Választási évben ugyanis nincs várossá nyilvánítás, így 2011-ben és 2012-ben pályáztak az önkormányzatok - ám hiába. Abban a két esztendőben a kormányzat nem adott ki új városi címeket a közigazgatási rendszer átszervezésére hivatkozva.

Katonáné Venguszt Beatrix, Csákvár polgármestere elmondta, hogy ők már korábban is pályáztak, így immár hatodik alkalommal van bent a pályázatuk. Aba idén harmadszor adta be pályázatát - hallottuk Kossa Lajos polgármestertől. A többi pályázó önkormányzathoz hasonlóan ők is elküldték a közelmúltban a mindenkitől kért kiegészítő anyagokat. Lepsény is pályázott az elmúlt két esztendőben és most is így tettek. Kiss István  polgármester elmondta, az ő anyagukat is továbbította a kormányhivatal és másokkal együtt a bírálatra, döntésre várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!