Hírek

2013.04.25. 10:01

Tűzvédelmi bírság két társasháznak Fejérben

Országosan hatósági ellenőrzések keretében vizsgálja a katasztrófavédelem a középmagas, magas lakóépületek tűzvédelmi helyzetét. Fejér megyében január és március között 81 társasházat ellenőriztek.

feol-duol

Vizsgálták az épület megközelíthetőségét, a tűzoltási felvonulási terület kialakítását, használhatóságát és jelölését. Az ellenőrzött társasházak kétharmada nem felelt meg az előírásoknak, elsősorban a tűzoltási felvonulási terület jelölésének, felfestésének hiánya miatt - tájékoztatott csütörtökön Szabó-Bisztricz Anett megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A szakemberek negyvennyolc lépcsőháznál a fali tűzcsaphálózat, a száraz felszálló vezeték állapotát is ellenőrizték, ezek negyedénél a karbantartás, illetve annak dokumentálása nem az előírások alapján történt.

A lépcsőházak legnagyobb részében a hő- és füstelvezetést, valamint a légutánpótlást az ajtók és az ablakok biztosítják. A hő- és füstelvezetés karbantartása, üzemképessége azonban tizennégy esetben nem volt megfelelő, mivel a félévenként esedékes felülvizsgálat nem történt meg.

A tűzoltó készülékek a kellő mennyiségben rendelkezésre álltak, egy esetben azonban az ellenőrzés, karbantartás nem történt meg.

Az áramtalanítás lehetősége, megközelíthetősége minden vizsgált épületnél biztosított.

Beépített tűzjelző, tűzoltó berendezés egyik vizsgált épületet sem védi. Biztonsági világítás tizenhét lépcsőházban található, irányfény sehol nincs kiépítve. Tűz és füst esetén a lépcsőházakban mind a biztonsági világítás, mind pedig az irányfény nagy mértékben  segítheti a menekülést, az épület elhagyását.

A tűzvédelmi használati szabályok kidolgozásának naprakészsége, szakszerűsége egy esetben nem felelt meg az előírásoknak, itt a lakókkal sem megfelelően ismertették a társasház tűzvédelmi szabályzatát. Az épületek kétharmadánál az elektromos és villámvédelmi berendezések felülvizsgálata volt hiányos, és a tapasztalt hibák javítása harmincegy esetben nem történt meg.

A tárolási szabályokat hat esetben nem tartották be, a közös tereket – szemétledobó helyiség, villanyóraszekrény – rendeltetésétől eltérően használták, azokban a lakók valamit tároltak. A főbejárati ajtó három helyszínen nem a kiürítés irányába (tehát nem kifelé) nyílt, a központi szellőző tisztítását hatvan esetben nem tudták igazolni.

A tapasztalt hiányosságok különböző szankciókat vonnak maguk után. Fejér megyében a hatóság két esetben szabott ki tűzvédelmi bírságot. A hatósági felhívás eszközével huszonhárom esetben éltek, kötelezést pedig egy alkalommal adtak ki  a hiányosságok megszüntetése érdekében.

Általánosságban elmondható, hogy a középmagas, magas lakóépületek tűzvédelmi helyzete javult, nem kis részben az ismételt lakóházi ellenőrzéseknek köszönhetően. Csökkent azoknak az eseteknek a száma, ahol a szabálytalan tárolás okozott volna problémát.

A középmagas és magas lakóépületek folyamatos ellenőrzésének – amely a következő hónapokban is tovább folytatódik -, valamint a média kiemelt figyelmének köszönhetően a legtöbb helyen jobban odafigyelnek a tűzvédelmi berendezések, eszközök karbantartására, felülvizsgálatára, a legtöbb helyen szabadon hagyják a kiürítési útvonalakat, folyosókat és lépcsőházakat - fogalmaz a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!