Hírek

2013.04.17. 13:24

Sommelier - Szöllősi Hajni szakíró, tanácsadó

Székesfehérvárról indult, de évek óta a fővárosban él, a média világából került a borszakmába. Rájött, hogy úgysem tudna szabadulni a szőlőtőkék illatától...

Kocsis Noémi

Szöllősi Hajni régi gimis osztálytárs volt, de mikor először meghallottam, hogy sommelier lett belőle, akkor sem lepődhettem volna meg jobban, ha valaki azt mondja: mától egyébként visszafelé forog a Föld. Nem gondoltam volna, hogy egyszer a borról fogunk egymással értekezni, nem a médiáról, amelyben előtte ő is dolgozott.

Pedig ő a kevés magyar női sommelierek egyike. Mellette szakmai tanácsadó és szakíró, természetesen boros témában. Az interjú előtt éppen nagy munkában van, egy étterem borlapját állítják össze. Persze nem állom meg, hogy ne piszkáljam: hogy állja meg a közismerten férfidomináns magyar borkultúrában - ahol asszonyszemély legfeljebb borkirálynő lehet, ha formás - a helyét ítészként, mikor gyakran neves borász urak portékáját kell megbírálnia?

A szőke sommeliernek nincs kedvenc borvidéke, illetve sokféléből szeret egy-egy fajtát, de azok is folyton változnak, hiszen idősödnek a tőkék... (Fotó: Bacsa László)

Semmiképpen nem dominál a női oldal, a szakmai felkészültség, az elhivatottság a meghatározó - zárja rövidre ezt a kérdést. - Maga a szakma egyre inkább bekerül a köztudatba, bár szomorú, hogy a magukat vendéglátósnak nevező tulajdonosok nagy része a mai napig vitatja a létjogosultságát, s ez meg is látszik a siralmas borlapokon... Igen, még kevés köztünk a nő, személyesen például Herczeg Ágnes borszakértőt említhetném, aki épp a jelenleg a világon létező legmagasabb szakmai fokozatért küzd, ennek neve Master of Wine. Ha megszerzi, magyarként első lesz.

Nemrég készült egy internetes felmérés, "Az 50 legfontosabb nő a magyar boréletben", itt Szöllősi Hajnit a 10. hely körülre teszik. De nem számít a helyezés, mondja. Olyasmik számítanak, mint például mikor édesapja, akitől az alapokat tanulta, akivel először ment a pincébe, vagy kapálni, metszeni, s aki kezdetben hitetlenül, majd írásait, eredményeit látva mind büszkébben nézte lánya szárnyalását a borszakmában, egy közös családi ebédnél félrevonta a sommelier lányt: "Ööö... Hajni.. ööö... most, hogy Anyád nincs itt... nem néznéd meg a boromat?"

Hajni képzi magát, figyeli a hazai és külföldi szakembereket, versenyekre jár, kóstoltat, bírál, borvacsorákat szervez és borlapokat ír. A munkája hobbi, szerelem és hivatás számára. Kevés, de jó bort iszik, mert az élet túl rövid és lőrére nincs idő.  Igyekszik új pincéket, borászatokat, tehetségeket felfedezni. Ha pedig néha besokall, kiautózik egy csöndes vidéki helyszínre. Mondjuk egy szőlődombra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!