Hírek

2013.04.23. 14:37

Ovihely-foglalósdi - Szülői trükkök a bejutás érdekében

- Elsősorban az étel minősége és a nagy udvar miatt szeretnénk, ha Dorka a Gyöngyvirág oviba járna - mondja anyukája, Posch Anita, aki többekkel együtt már reggel ott ült Halmai Tamásné óvodavezető irodája előtt, hogy megejtse a beiratkozást. A ceremónia hétfőn kezdődött, ma van az utolsó napja, az önkormányzat adatai szerint a 926 férőhelyre már az első nap hatszáz beiratkozás történt.

Házi Péter

Halmai Tamásné óvodavezető (j) nem csak a szülőkkel  - így Zsigmond Katalinnal  beszélgetett el, hanem a gyermekekre - így a kis Mátéra is  kíváncsi volt. Hamarosan kiderül, kit hová vettek fel

Ebből  nem szabad sok  következtetést levonni, sok szülő ugyanis két-három helyre is beadja a jelentkezést. Május 24-éig derül ki a végeredmény, s az is, lesz-e olyan, akinek esetleg semelyik oviban nincs helye.

A Gyöngyvirág óvoda vezetője szerint sokan a saját tornaterem, vagy éppen a német nemzetiségi csoportban folyó  nyelvtanítás miatt jönnek hozzájuk. Halmai Tamásné eddigi tapasztalatai szerint mintha idén egy picit kisebb lenne a tumultus a beiratkozásnál.

Már most kétszeres túljelentkezésről számolt  be az Ybl óvoda esetében Bisztriczné Macz Éva, a Felsővárosi Óvoda vezetője, amely intézményhez az Ybl óvoda is tartozik:  A szülők általában azért jönnek hozzánk, mert  sok közösségi programot szervezünk. A  Felsővárosi óvoda  négy csoportjával kis intézménynek számít,  minden dolgozó ismer minden kisgyereket, s ezt sok szülő nagyon szereti  - mondta az óvodavezető.

- Nehéz előre  megbecsülni, hány gyermeket szeretnének beíratni a szülők a város  huszonkét telephelyen működő tizenhat óvodájába. Ami biztos: a szeptemberi óvodakezdésre 926 hely szabadul fel -  ezt már Solymos Krisztina, az önkormányzat egészségügyi, oktatási és szociális  intézményi irodájának vezetője mondja.

Az anyakönyvi adatok szerint 979 olyan fehérvári kisgyerek van, aki idén betölti a harmadik életévét és 129 olyan, aki még  nem ovis, de idén öt éves, azaz már kötelező óvodába járnia. - Ennyien  nem valószínű, hogy beiratkoznak, hiszen öt éves kor alatt ez  idén még nem kötelező, sokan a másik testvér miatt otthon maradnak. A vidékről érkező gyerekek számát még nehezebb megbecsülni,  nem egy szülő  azért jelenti be a fehérvári nagymamához, ismerőshöz gyerekét, hogy a   lakcímkártyával jogosulttá váljon  fehérvári óvodára   teszi hozzá az irodavezető. A  beiratkozás első napján már közel hatszáz beiratkozást regisztráltak, ám ezek közül kétszáz tripla, sőt dupla jelentkezés:  a szülők biztosra akarnak menni, két-három helyre beadják a jelentkezést. A jövő hét közepére derül ki  pontosan,  hány gyermek szülője kérte  a szeptemberben induló nevelési évre a felvételt. Túljelentkezés esetén a humán közszolgálati szakbizottság elkészít egy javaslatot a felvételi sorrendre, ami egy ajánlás az óvodavezetőknek.  Így a felvételnél olyan tényezőket is figyelembe vesznek, mint az ötévesek  óvodai nevelésben való részvételi  kötelezettsége,  a gyes, a halmozottan hátrányos élethelyzet vagy éppen a testvérek száma. Ez alapján az óvodavezetők döntenek, amiről a szülők legkésőbb május 24-éig írásban értesítést kapnak.

 


Az elmúlt évek tapasztalatai alapján általában ötven-száz kisgyermek egyetlen óvodába sem fér be,  ők általában a legfiatalabbak, és kisebb testvérük miatt otthon tudnak maradni vagy családi napköziben helyezik el őket. Ez utóbbiak fehérvári szinten 140 férőhellyel rendelkeznek. A jelenleg hatályos törvény szerint jövőre elvileg  már minden három éves korú gyermeket be kell íratni oviba, de a jegyző bizonyos körülmények alapján felmentést adhat az óvodába járás alól a gyermek öt éves koráig. Egy biztos: ha kötelező lesz az óvoda, szükség lehet férőhelybővítésre.

Címkék#óvoda#OVI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!