Hírek

2013.04.21. 17:18

Kőből volt a kígyó feje

Aki korábban nem sok érdeklődést mutatott a kövek iránt , azt is elbűvölte a milliónyi színes ásványt, mely a vasárnapi ásványbörzén volt látható ékszerek társaságában.

B. Kiss László

Évről-évre  nagy érdeklődésre tart számot az Alba Regia Ásványbörze és Ékszervásár. A szervező Kovács Pál, aki maga is szerelmese az ásványoknak. Még cégvezetőként kereste meg egy gyűjtő, támogatását kérve egy fehérvári ásványmúzeumhoz - mesélte lapunknak.

Igazából azonban akkor szeretett bele az ásványok csodálatos, színes világába, amikor alkalma volt megtekinteni a siófoki állandó kiállítást, a Kálmán Imre sétányon. Ezen felbuzdulva vett részt élete első ásványgyűjtő túráján, ahol azt tapasztalta, tökéletes kikapcsolódást jelent számára ez a tevékenység - mondta el Kovács Pál. Azóta már sok ezer darabot számláló gyűjteményre tett szert, a legszebb 350 közölük otthonában van kirakva. Azt tervezi, hogy  a pincében tíz vitrinben további ezer darab ásványt állít ki.

A csillogó kövek, a ragyogó ásványok a börzén feltáruló világa olyanokat is megidézett, akik eddig nem érdeklődtek a téma iránt (Fotó: Nagy Norbert)


Mennyibe kerül egy ásvány? - tettem  fel  a laikus kérdést Kovács Pálnak, aki a börze egyik kiállítójával példálózott. Eszerint az annak a  standján látható csiszolt nemes opálok között van olyan, ami ötszáz, és olyan is, ami ötvenezer forintot ér. De - mint beszélgetőtársam említette - ő Münchenben látott ezer eurós opált is. És akkor még nem beszéltünk a gyémántokról, amelyek közül némelyik valóságos vagyont ér...



A Videoton Oktatási Központban vasárnap megrendezett börzén  Kovács Pál végig is kalauzolt. Elsőként Braxátor Jánossal ismertetett össze, aki "aranymosásra" invitálta a gyerekeket. Egy vályú imitálta a folyót, amelynek alján homok volt. Ebben lehetett kutatni a piritszemcsék  után valódi aranymosó tál segítségével. Béni Gabriella budapesti keramikus, mégsem számított kakukktojásnak a börzén. Alkotásaiban az agyagot ásványokkal házasítja. Az asztalán levő életkép egy kígyócsaládot ábrázolt, melyhez az ihletést az egyik  hüllő fejét alkotó ásvány jelentette. Nyíri Éva  japán gyöngyök és féldrágakövek segítségével készíti különleges ékszereit. Korim László, aki Kishutáról érkezett, a Zemplénben lelt gyönyörű köveket hozott el Fehérvárra. A nála látható bársonyos ametiszt Amerikában  valóságos sláger lett, miként Kovács Páltól megtudtam. 

A sok szép ásvány és különleges ékszer mellett egészségsziget, több jövendőmondó és egy megsimogatható óriáskígyó is színesítette a börzét.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!