Hírek

2013.04.17. 09:39

Indul a Kőszár-hegymenet!

A civil kezdeményezés a Szár-hegy természeti értékeit mutatja be immár nyolc éve, s a környezettudatos gondolkodást erősíti. Szombaton délután ismét Kőszár-hegymenet!

V. Varga József

Nem lesz világvége? - firtatja Szászi József tanár 14 órakor kezdődő vitaindító előadásában. A településen nyolcadik alkalommal rendezik meg a Kőszár-hegymenet elnevezésű akcióprogramot április 20-án, szombaton délután. A menet fél négykor indul a hegyre a művelődési ház elől.

A civil kezdeményezés célja a Szár-hegy természeti értékeinek bemutatása, a környezettudatos gondolkodás erősítése - fejtette ki a Fejér Megyei Hírlapnak Borján Péter polgármester. A terület egyes részei a környéken lakók körében kedvelt kirándulóhelyek. A természeti értékek gondozását az Együtt Kőszárhegyért Egyesület egyik fő feladatának tekinti, melynek érdekében az önkormányzattal együttműködve minden évben népszerűsítő programokat szerveznek.

 

Mit akarnak együtt megmenteni? A karsztvízbázist, a sziklagyepet növény- és állatvilágával, a táj képét, s az embert, aki általuk és értük él (Fotó: Önkormányzat)

Az önkéntesek feltérképezték az élővilágot, amiről tájékoztató táblákat is készítettek. A programot minden évben megelőzi egy környezettisztasági akció, mellyel a civilek a Gaja Környezetvédő Egyesület tájsebészeti programjához csatlakoznak. Tapasztalataik szerint sok még az illegálisan lerakott hulladék, de úgy látják, nem újabb tájsebek keletkeznek, hanem a környezet ápolása során kerül felszínre a sokszor több évtizede elhagyott szemét.    

A kőszárhegyiek környezetvédelmi tevékenysége önkéntes munkában zajlik, nagy hangsúlyt fektetve a tudásátadásra. A gyerekek jóvoltából sok madárodú került már a kis erdőfoltok fáira. A szervező munkát a környező települések önkormányzatai, civil szervezetei és intézményei is segítik évek óta. Több településről szervezett csoportok kapcsolódnak a több száz természetbarátot vonzó „menetbe”. A Kőszár-hegymenet tábortűz melletti szalonnázással ér véget - tette hozzá Borján Péter.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!