Hírek

2013.04.08. 10:34

Három napos "diákuralom" volt Fehérváron

Székesfehérvár - A bemutatók, versenyek zömét szombaton tartották a Fejér Megyei Diáknapokon. Több helyszínen és kategóriában szinte egész napon át zajlott a nagyüzem. A gálaműsor, díjkiosztó vasárnap volt.

Sebestyén Lilla

Nagy a nyüzsgés a Petőfi Kultúrtérben. Szülők, barátok várják, hogy színpadra lépjenek a könnyűzene szerelmesei. A versenyzők többsége félszegen lépdel fel az emelvényre, és csak a basszus dübörgése enyhít valamelyest a zavarukon - nem is csoda, mindenki a legjobbat akarja kihozni magából, hogy ott lehessen a vasárnapi  záró gálán.

Soós Hajnalka, ugyancsak a Tóparti diákja,  a képző-, nép- és iparművészeti  kategória   győztese (Fotó: Nagy Norbert)

Zátrok Anna az elsők között lépett a pódiumra. Mint mondja, ez nem jelent számára nagy problémát, csak sajnálja, hogy nem tudja magát elhelyezni a többi versenyző között. Mindenesetre megcsinálta, amit szeretett volna és a zsűritől is sok dicséretet kapott, bár tény, a magabiztosságon és a mosolyon még dolgozni kell. A Hermann László zeneiskolában is hasonló a helyzet, a diákok elszórva készülődnek az előadásra, mindenhonnan zeneszó szűrődik, ott egy dob, máshol a hárfa húrja pendül.

A dunaújvárosi Rosti gimnázium Fashion Dance csoportja a múlt század húszas évek hangulatát idézte meg látványos produkciójával (Fotó: Nagy Norbert)

A tízperces szünetben egy trióval beszélgetek. A Banka testvérpár és Maron Viktória csak a tizennegyedikek a sorban, még van egy kis idejük a felkészülésre. Mind a hárman más évfolyamba járnak, de mint mondják, nagyon jól tudnak együtt dolgozni, ezért döntöttek úgy, hogy közösen vágnak neki a versenynek. A három lány Mórról érkezett a Pászti Miklós Művészeti Szakközépiskolából és Lidli Sterling: Crystal Ice című darabját fogják előadni zongorán és dobon.

Kelemen Dávid, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákja, aki a Sótájm kategóriában  bűvészszámot adott elő (Fotó: Nagy Norbert)

A kórus, szóló és társasének kategória versenyzői is tűkön ülnek a Táncházban. A hátsó teremben még elhangzik néhány utolsó utasítás és biztató szó, de aztán menni kell, a közönség máris hallgatná a következő dalt. Az egyik tapsvihar közepette  besurranunk az ajtón és helyet foglalunk a közönség soraiban. Diákok hangja tölti meg a teret, a fiúk mély baritonja keveredik a lányok szopránjával a felkészítő tanár diktálta ütemet követve. A kórus végül elhalkul, a publikum pedig ovációban tör ki - nem először és szerint nem is utoljára. Egymást követik a jobbnál jobb csapatok.

A Fejér Megyei Művelődési Házban is emelkedett a hangulat. Sok a visszajáró versenyző, mindenhonnan érkeztek szurkolók, sokan várakoznak a büfében, hogy sorra kerüljenek. Kukucska Szilvia és Deák Fanni Dunaújvárosból érkeztek a diáknapokra. Ők  a Sótájm kategóriában indulnak, egy pom-pom produkcióval. Elmondásuk szerint folyamatosan vannak fellépéseik, így magabiztosan tekintenek a következő órák elé. De addig még sok az idő, most a néptánc-népzene-népdal kategória indulói uralják a pódiumot.

A Comenius színkör, a  Comenius Két Tanítási Nyelvű Iskolából,  a diákszínpad kategóriában ők nyertek (Fotó: Pati-Nagy Bence)

Az öltözőben citerázó lánykák üldögélnek, várva, hogy a bemondó felkonferálja a csapatot. Arcukra már kiült az izgalom, mielőtt kilépnek a függöny takarásából, sok szerencsét kívánok nekik. Már csak pár fellépő van hátra, a legtöbb diák szedi a cókmókját és készülődik haza. Azonban a legjobbak visszatérnek vasárnap, hogy a gálán is megörvendeztessék a közönséget. Egyszóval még koránt sincs vége az izgalmaknak.
Mindez  még szombaton történt,  aztán a zsűrik  meghozták döntésüket,  vasárnap délután pedig kiosztották a díjakat is, a Vörösmarty Színházban rendezett  gálaműsor  részeként.  Kifejezetten színvonalasra sikeredett  a színpadi bemutatkozás, a diákfellépők produkcióját pedig  őszinte taps, elismerő  füttyögés, nemritkán hangos ováció fogadta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!