Hírek

2013.04.29. 15:50

Ez igazi Május 1. lesz! Egyesülnek a szakszervezetek

A magyar szakszervezeti mozgalmat meg kell újítani – állítja Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége elnöke. Három nagy tömörülés most május 1-jén jelenti be: egyesítik erőiket.

Klecska Ernő

A szakszervezeti vezető, akit a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokonszakmában Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnökeként tavaly választottak meg az autonómok elnökévé is, úgy véli, e folyamat egyik fő állomása most május 1-je lesz, ahol Budapesten azt is bejelentik, hogy a három nagy szakszervezeti tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége létrehoz egy új konföderációt.

Székely Tamás, aki a múlt héten a székesfehérvári alumíniumipari és a többi megyei autonóm szakszervezeti csoport vendégeként Székesfehérváron járt, nem volt könnyű helyzetben. Sokan szóvá tették, hogy a szervezett munkások nem elég határozottak, s az egyetemistákat például állítva azt kérdezték, miért nem mennek ki az utcára.  A munkáltatók kezdik felfedezni az új Munka Törvénykönyve kiskapuit, egyre nő a munkavállalók kiszolgáltatottsága. Miért Angéla Merkelnek kell megmondani, hogy mit kellene itt csinálni, miért nem mi mondjuk meg?  - hangzott el a kérdés.

Székely Tamás:  politika  a választások közeledtével rá fog települni a szakszervezetekre, de ellenállunk!

- Ez egyedül nem megy, meg kell mozdítani a munkavállalókat. Ha nem tudunk erőt felmutatni, nem érünk el eredményeket, kinevetnek minket. Tavaly ősszel, amikor 60 ezer ember volt a Kossuth téren, akkor kezdett el a kormány először tárgyalni  az új  Munka Törvénykönyvéről. Elfogadhatatlan az, hogy kiválasztott képviselőkkel tárgyaljanak, s meg sem hallgatják azt, amit a munkavállalók érdekében mondunk - mutatott rá a szakszervezeti vezető.

Az új, közel 300 ezer tagot tömörítő konföderáció legfontosabb célja az, hogy  a versenyszférában, a közüzemekben, és a költségvetési intézményekben dolgozók érdekeit minél határozottabban és eredményesebben képviselje. Világosan látszik, hogy ez nem lesz egyszerű menet.

- Az átalakulás előkészítésére négy bizottság jött létre. Az egyik az alapszabállyal, a másik az új struktúra felépítésével,  a harmadik a szakmai kérdésekkel és a szakpolitikák háttérintézményeinek kialakításával, a negyedik a vagyoni szerkezet és a gazdálkodás megalapozásával foglalkozik.  Mi nem pártpolitizálunk, elsősorban szakszervezeti politikát folytatunk majd. Ennek egyik fontos eleme lesz az,  hogy a parlamenti, illetve a döntéshozásban résztvevő pártokkal értelmes, folyamatos beszélgetést folytatunk. Eddig minden politikai erővel sikerült leülnünk, csak a Fidesszel nem. Nagy meglepetés volt a KDNP-s politikusokkal való találkozás, ahol bemutattuk nekik, hogy az általuk is megszavazott Munka Törvénykönyve (MT) milyen hihetetlen károkat és pozícióvesztést okozott a munkavállalóknak - hangzott el.

- A szakszervezeteknek az a tapasztalatuk, hogy az új MT hatályba lépése óta iszonyú nehéz  a kollektív szerződéseket hatályban tartani. Sok olyan tárgyaláson vannak túl a kollégák, ahol az volt a cél, hogy minél kevesebb veszteséget szenvedjenek el a munkavállalók. Látszik az, és első sorban azoknál a cégeknél, ahol a munkaerő vagy a bérköltségen még  lehet tovább faragni, hogy megpróbálnak minél drasztikusabban a korábbi jogokból és bérekből elvenni - mondta Székely Tamás, aki szerint a Munka Törvénykönyve nem maradhat és ezért mindent meg is fognak tenni.

Éppen úgy, mint ahogy a korengedmény és a korkedvezményes nyugdíj ügyében is. 
- Igenis sokan megérdemelnék - például azok, akik folyamatos, megszakítás nélküli munkarendben dolgoznak -, hogy korkedvezményes nyugdíjba menjenek. Nagy baj az, hogy a kormányzat környékén nem merik kiejteni azt a szót, hogy "nyugdíj!" - szögezte le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!