Hírek

2013.03.07. 14:30

Romos ház a település közepén – a szomszédok bűzre is panaszkodnak

Kápolnásnyék - Néha egy-egy panaszos ügy apróságnak tűnik a kívülálló számára, de mindjárt más a helyzet az érintettek szemszögéből. A település polgármestere azt mondta, tájékozódnak.

Tihanyi Tamás

A kápolnásnyéki Ady Endre utcában nagy többségében gondozott kertek, takaros házak sorakoznak. Így látjuk ezt egészen a 40-es számig. Ott olyan kép fogad, amilyenre csak a délszláv háborúból emlékezek: egy ház lényegében félbe van szelve, a teteje hiányzik, a többi része romos. Omlik róla minden,  tégla és  vakolat. Az épület torzója körül  hulladék  minden mennyiségben. Erre szokták azt mondani: hegyben áll a szemét. A kerítés  egy nagy darabon eleve hiányzik, máshol is düledezik. Az összképet csak az enyhíti, hogy a kert (bár ez a szó itt nem helyénvaló) nagy részét gyom  borítja, így legalább nem látjuk azt, amit elfed az elborzadó tekintet elől. De kiderül, hogy nem ez a legrosszabb az egész helyzetben.

- Ez magánterület,  elvileg van gazdája -  mondja a helyszínen a szemben lakó Szülek István, aki feleségével várt minket.

-  Régebben itt birkák voltak,  a  trágyájuk azóta is itt hever. A szag iszonyatos amikor megjön a meleg, rengeteg a légy, ami betegséget terjeszthet, de szaladgálnak errefelé patkányok, különböző rovarok is. Jó helyük van a szemétben, aztán lepik a környéket.

Szülek Istvánné azt mutatja nekünk, hogy milyen kép fogadja azt, aki idáig jön az Ady Endre utcában (Fotó: Lovász Lilla)

Szülek Istvánné azt mondja, hogy valamikor a múltban jelezték a panaszukat az önkormányzatnak, de (nem hivatalosan) hozzájuk csak  az a hír érkezett vissza, hogy nem tudnak mit kezdeni a helyzettel.  Az asszony nem tudja elfogadni azt, hogy kénytelenek ilyen környezetben élni. Neki öt unokája van, de nem meri kiengedni őket a környékre játszani, mert bajuk eshet.

- Itt senki sem törődik velünk. Nekünk így kell élni? -  teszi fel a kérdést. Aztán férje visszaveszi tőle  a szót.

- Érdekes, mi kaptunk egy levelet, amelyben felszólítottak, hogy tartsuk rendbe a kert végében lévő szántóhoz vezető utat, különben megbüntetnek 150 ezer forintra. Egyébként is mindig rendben tartjuk. Közben pedig a település  közepén itt bűzlik ez a romhalmaz. Intézkedés akkor történt utoljára itt, amikor a gazos kertben egy fa már majdnem ránőtt a villanyoszlop vezetékére. Akkor levágták a fa tetejét, most is ott hevernek  az ágak az udvaron.  Azóta tűri ezt a helyzetet a hatóság.  Megjegyzem, hogy biztosan nagyot néznének majd azok a  turisták, akik  esetleg ide tévednek a Velencei-tó partjáról. Szülekné azonnal kifakad.

- Mit érdekel engem a turista! Mi és a környékbeliek szeretnénk normális körülmények között élni.

Farsang József polgármester tőlünk értesült a helyzetről és kérdésünkre azt mondta: a jegyzővel megvizsgálják a területet és minden tőlük telhető intézkedést megtesznek azért, hogy a panaszt orvosolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!