Hírek

2013.03.28. 18:24

Lelőtték Zoknit, a kutyát

Csókakő – Zokni már csak a mennyből figyeli gazdáját, a hatalmas szívű, minden állatnak melegséget, biztonságos otthont nyújtó Szabó Máriát.

Miskei Anita

Az apró családi ház a hegyen áll, két kilométerre a falu központjától. Idilli környezet, melyben egy meleg szívű, állatbarát asszony, az egyébként egyetemi tanárként dolgozó Szabó Mária él. Itt töltötte az elmúlt éveket gondtalanul, miközben a helyiek mellett egyre több állat vált társává. Ma 12 ivartalanított cicával és két kutyával osztja meg otthona melegségét.

Januárban azonban olyan tragédiát élt meg, melyen máig sem jutott túl. Szörnyű, erőszakos halált halt Zokni nevű kilenc hónapos vizslája. Valaki közvetlen közelről, alig 30-40 méterről lőtte le egy sörétes puskával, miközben Mária egy idős asszonynak segített fát rakodni.

Szabó Mária egyik kutyájával (Fotók: Lovász Lilla)

Néhány hónapja Zokni társa, Maci elkóborolt, azon az estén is hallott lövéseket, ahogyan most is. Akkor remélte, az ebet nem  érte baj.
- Egy alkalommal egy telekszomszéd felhívott, azt mondta, le fogják lőni a kutyáimat. Nem hittem, hogy bárki képes lenne ilyen szörnyűségre. Annak ellenére, hogy hallottam, ez megtörtént  másokkal is. A tettest akkor nem  vonták kérdőre. Én azonnal az állatvédőket, s a rendőrséget hívtam. Képtelen vagyok elfelejteni azt a pillanatot, amikor hallottam a lövéseket, kutyám nyüszítését, majd azt, amint a lábaim előtt hevert, tekintetében félelemmel. Tehetetlenül vártam a mentőket. Végül a kórházba szállítás közben Zokni elpusztult. A boncoláskor derült ki, 15 sörét volt a testében, egy a szívébe fúródott. Telekszomszédom irányából jött a lövés. A környéken csak egy embernek van fegyvere tudomásom szerint _ mesélte könnyeivel küszködve Mária.

Hozzáfűzte, az eset óta eltelt időben alig történt valami, a rendőrség  egy-két hete kezdte meg a tanúk kihallgatását. Miközben Mária, aki azelőtt boldogon élt itt, most félve megy haza, fél az utcán sötétben, s félti háziállatait is. Úgy határozott, visszaköltözik a fővárosba.

Bíró Zsolt, a FEMA Állatmentő és Állatvédő Egyesület operatív vezetője elmondta, nyomon követik a történéseket a kezdetektől. Számtalan megválaszolatlan kérdés van, de bíznak a rendőrség ítélőképességében. Az érthetetlen számukra, hogy lakott területen hogyan használhatja bárki is fegyverét.

A Móri Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán állatkínzás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. Ennek során több szakértő kirendelése megtörtént, mely szakértői vizsgálatok jelenleg folyamatban vannak.

Mária mégis nyugtalan. gyermekkora óta szereti, védi az állatokat, minden kóbor, éhes négylábú megtalálja. Most épp egy a FEMA gondozásában álló ebet fogadott be, s csak reméli, hogy a kennelben tartott kutyát nem bántja senki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!