Hírek

2013.03.20. 13:53

Áramlopás? Vita hónapok óta a szolgáltató és a fogyasztó között

Székesfehérvár - Annyi szabály és kötelezettség terheli életünket, hogy bármikor érhet minket kellemetlen meglepetés. Még akkor is, ha azt hisszük, minden rendben van körülöttünk.

Tihanyi Tamás

Sokan vannak közöttünk olyanok, akik nem tudnak csak úgy  könnyedén kigazdálkodni százezer forintot, de nem is hajlandóak erre, ha úgy érzik, sőt, tudják: ártatlanok abban, amivel a szolgáltató vádolja őket.  Ártatlanok például abban, hogy áramlopás céljából nyúltak volna hozzá otthonuk fogyasztásmérő órájához.

Nézzük, mi történt pontosan...  Egy székesfehérvári lakótelep negyedik emeleti lakásában több mint húsz évig lakott olvasónk, az áramszámlákat mindig pontosan fizette, elmaradása soha nem volt. Aztán eljött az az idő, hogy lakást cseréljen, ezért régi otthonát eladta. A szolgáltató E.ON. Zrt. szakemberei megjelentek az eladott lakás címén, ahol olvasónk akkor már egy huzamosabb ideje nem is lakott, így aztán ott az új tulajdonos fogadta őket.

Leolvasták volna a villanyóra állását, ám hiányzott a plomba, azaz az ólomzár.  Az E.ON. emberei a helyszínen azonnal jegyzőkönyvet vettek fel, tanúként pedig az új lakó szerepelt. Panaszosunkat akkor még nem értesítették, csak később írásban, de annál nagyobb volt a meglepetés.  A felszólítás  jelentős kötbérkövetelést, több mint százezer forintot  tartalmazott.

Ezután a szolgáltató és a fogyasztó között az elmúlt időszakban több levélváltás is történt, amelyek után máig sem sikerült álláspontjainkat egymáshoz közelíteni. Olvasónk továbbra is állítja: mivel a fogyasztásmérő nem a lakásában, hanem a társasház lépcsőházának nyitott szekrényében, bárki által hozzáférhető helyen volt hosszú évek óta, így bárki megrongálhatta a mérőt, akár az ellenőrzés előtt öt perccel is. A szolgáltató követelését ezért nem tartja jogosnak.  Az utolsó levél már bírósággal, hálózatból való kikapcsolással, további költségekkel fenyegette.

Olvasónkat március 4-én panaszával elkísértük  a Fejér Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetőjéhez, aki az alábbiakról tájékoztatta: „A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 2012. január 1-től érvénybe lépett módosítása szerint nem hivatkozhat a hálózati engedélyes a felhasználónak a fogyasztásmérő-berendezés állagmegóvásával kapcsolatos kötelezettség megszegésére, ha a fogyasztásmérő-berendezés nem a felhasználó kizárólagos őrizetében van vagy annak felszerelése, felhasználó részére történt átadása során nem a jogszabályokban és az üzletszabályzatban foglaltak szerint jártak el.”

Ezek után, már ezzel az új tartalommal ismét útnak indultak a levelek egyrészt az E.ON. felé, másrészt a fogyasztóvédelmi felügyelőségtől a Magyar Energia Hivatalhoz. Ennek két hete.  A történetet  a fejlemények függvényében természetesen folytatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!