Hírek

2013.02.01. 15:37

Lázadás a sivatagban: de kik azok a tuaregek?

Bamakó - A világ egy újabb háborús konfliktusra figyel. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a hadműveleteket ugyan meg lehet nyerni a lázadók ellen, de ez hosszú távon nem megoldás.

Tihanyi Tamás

- Ahhoz, hogy jobban megérthessük a  konfliktust, foglalkoznunk kell az azt kirobbantó népcsoporttal, a tuaregekkel - szögezte le lapunknak Besenyő János alezredes, a térség  ismerője, veterán békefenntartó. - A berber származású népcsoport tagjai Mali, Niger, Burkina Faso, Algéria és Líbia területén főként pásztorkodó-nomád életmódot folytatnak és időről-időre fegyveres felkeléseket robbantanak ki Mali és Niger területén a szabadságjogaikért és az Azawad néven ismert terület birtoklásáért. Náluk évszázados hagyománya van a fegyveres tevékenységnek, a harcosok a társadalom legelismertebb tagjai.  Ők magukat leginkább csak szabad embereknek  nevezik. Ami találó név, hiszen híresek arról, hogy  semmilyen hatalmat nem ismernek  el maguk fölött. Mali függetlenségének elnyerése óta a tuaregek több alkalommal fellázadtak  a kormányzat ellen, ami kegyetlen harcokhoz vezetett.  A konfliktus akkor eszkalálódott, amikor a Nemzeti Mozgalom Azawad Felszabadításáért  nevű szervezet  átfogó támadást indított az északon állomásozó kormánycsapatok ellen.                

- A fegyveresek egy része korábban Líbiában harcolt az azóta megbuktatott Kadhafi elnök zsoldjában, majd Maliba menekültek  fegyverkészletükkel és harci tapasztalatukkal - mondta el   Besenyő János. 

-  Ezek a csoportok időlegesen összefogtak a kormányerők ellen, sőt együttműködtek az al-Kaida helyi egységeivel. Nem kérdés, az ellenük indított  katonai műveletek sikeresek lesznek, de az már igen, hogy a győztesek hogyan kívánják konszolidálni az északi területeket és újjáépíteni Malit.

Az alezredes szerint az ország mindenkori vezetésének meg kell értenie, hogy az eddigi erőszakos, diszkriminatív módszerekkel nem modernizálhatják a tuareg társadalmat, mivel az folyamatosan konfliktushelyzetet teremt.               

- A kormányzatnak új megközelítést kell találnia az északi régió  és a tuaregek  problémáinak orvoslására. Ehhez azonban Bamakóban egy megbízható, stabil  kormányzat szükséges. Amennyiben ez nem valósul meg, úgy Mali már előre készülhet a következő, és a majd azt követő tuareg felkelésekre.  Az ország újjáépítését követően a régiós államok együttműködésén is szükséges javítani, ebben a nemzetközi közösségnek tevékenyen részt kell vennie. Velük közösen kell felszámolni a térségben a fegyver- és  kábítószer csempészetet, és olyan programokat kell indítani az abból élő nomádok számára, amelyek pótolják az ilyen   tevékenységből származó jövedelmeket. Hatékonyan végre kell hajtani egy programot, amelyben lefegyverzik a különböző  csoportokat, illetve külön figyelmet fordítanak az iszlám szélsőségesek által toborzott gyermekkatonákra.Kérdés, mi lesz az elmenekült iszlamistákkal, hol fogják kamatoztatni  Maliban és máshol szerzett katonai tapasztalataikat? Mennyi időn belül lesznek képesek újraszervezni  csoportjaikat és gondokat okozni a többi nyugat-afrikai országban is, ahol a nyugati világnak  gazdasági érdekei vannak? Mikor lesznek képesek akár Franciaországban, akár a műveletekben résztvevő más európai államokban terrorcselekmények kivitelezésére?               

- Ezekre az eseményekre a nyugati világnak sajnos fel kell készülnie - figyelmeztetett- Besenyő János.

 

 

Az Európai Unió 2012 októberében tartott találkozóján a 27 tagállam képviselői megszavazták, hogy támogatják Mali területi integritásának, a demokratikus kormányzatnak  és a jogrendnek a visszaállítását. Ezért egy kiképző misszió megszervezését  hagyták jóvá. A 2013. január 17-én megtartott európai  uniós  külügyminiszteri értekezleten az európai országok  képviselői rábólintottak a Maliban megindítandó  műveletre, illetve támogatást ígértek az afrikaiak által vezetett akcióhoz.  Lapunknak minap Vargha Tamás államtitkár megerősítette: egy kiképző misszióhoz csatlakozhat hazánk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!