Hírek

2013.02.13. 14:58

Kötelező szabványosítás

Nem egyedi a székesfehérvári Palotai úti panelek problémája: a '81 előtt épült házaknál év végéig el kell végezni a gázszerelvények szabványosítását derült ki a lakásszövetkezet taggyűlésén.

Házi Péter

Lakásonként 30-35 ezer forintba fog kerülni az a kötelező szabványosítás, amit ez év december 31-ig el kell végezni az 1981 előtt épült házaknál. Az ennél később épülteknél 2014 vége lesz a határidő -derült ki a négyezer szövetkezeti lakást kezelő I. Számú Lakásfenntartó Szövetkezet legutóbbi, Ligetsoron tartott tagértekezletén.

Mint a lakásszövetkezet részéről Ódor Zoltán kiemelte, a gázszerelvények szabványosítása során a régi golyóscsapokat és a flexicsöveket cserélik le újfajta, sárga csövekre. Ezen kívül az előírás szerint be kell építeni az ablakba egy szellőzőt is. Ezek összköltsége lesz várhatóan az említett összeg.



Aki ezt nem tudja egyben kifizetni, a szövetkezet igyekszik részletfizetési lehetőséget biztosítani. Fontos tudni, szagelszívó nem köthető be a szellőzőrendszerbe, ezt is nézni fogják a felülvizsgálat során, s ahol ilyet találnak, többtízezer forintos bírságot szabhat ki a hatóság!

 

 

A lakások 36-40 százalékának nincs érvényes biztosítása – hívta fel a figyelmet Farkas Béla (jobbra) (Fotó: Lovász Lilla)

A szövetkezet a lakók adatközlése alapján megvizsgálta a lakásbiztosítások érvényességét, kiderült, nagyon sok lakás (összességében 36-40 százalékuk) már nincs biztosítva, mert az illető nem fizette a díjat. Ezért a szövetkezet áttért az úgynevezett tömbbiztosításra, hogy egy esetleges kár esetében mégiscsak legyen biztosítási fedezet a kárra. Így nem fordulhat elő az, hogy 100-200 ezer forintos kárért egymással kelljen a lakóknak pereskedniük - tájékoztatta a megjelenteket Farkas Béla, a lakásszövetkezet ügyvezető igazgatója.

 

 



A közös biztosítást a közös költségből fizetik, annak, akinek más biztosítónál van szerződése, érdemes átgondolnia a szerződést. Ami a közös költséget illeti, két évig nem volt díjemelés, ám a szemétszállítási díj emelkedése és egyéb más tényezők miatt idén erre rákényszerül a szövetkezet.


Mint Farkas Béla kiemelte, igyekeznek a legminimálisabb emelést kikalkulálni, ami már fedezi a megnövekedett költségeket. A kukák számát sajnos a Palotai úti házak esetében nem lehet csökkenteni, de a takarítás heti öt helyett már csak három napon lesz. A közös költség és egyéb kintlevőségek huszonnégy milliós tételét sikerült tizennégy millióra csökkenteni, amiben része van annak, hogy a jelzálogjog helyett bírósági végrehajtást kérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!