Hírek

2013.02.14. 18:19

Hova lettek a gyűjtőedények?

Elszállították az összes papírgyűjtő edényt Székesfehérvárról panaszkodott Eisenbatrh Orsolya, aki szerint így a környezetvédelemért egy lépést hátra, s nem előre teszünk meg.

Kajdi Erika

A panaszos leginkább azt kifogásolja, hogy mindenféle tájékoztatás nélkül szállították el az edényeket, s most nem tudnak hová gyűjteni. Eisenbarth Orsolya a házában nejlonzacskókba teszi a papírokat, s csak akkor viszi el őket, amikor már sok összejött, s ezt javasolja szomszédainak is, akik ugyanolyan értetlenül állnak a dologhoz mint ő.

- Egy kartondobozt már kihelyeztem a bejárat elé, s most abba gyűjtünk - mondta az asszony.

Először azt hitték, hogy javítani vitték az edényeket, de nem hoztak újakat, legalábbis egyelőre. Most azt tapasztalják, hogy az emberek a vegyes hulladék gyűtésére szolgáló edényekbe helyezik a papírt is, így azok könnyebben megtelnek, s most olyan hulladék elszállításáért is fizetni kell, amiért akár pénzt is lehetne kapni.

- Ha az emberek megszoknak valamit nagyon nehezen alkalmazkodnak az újhoz, s biztos vagyok benne, hogy ha messzebbre kihelyezett edényekkel akarják orvosolni a problémát, oda sokan  nem fognak elgyalogolni - véli a hölgy.

 

Eisenbarth Orsolya mutatja, hogy a konténerbe milyen sok papírhulladékot raktak, pedig korábban ez nem volt jellemző (Fotó: Nagy Norbert)

Ezzel az intézkedéssel egy lépést hátrafele tesznek meg az emberek  a környezet védelme érdekében, s ez azért is nagyon szomorú, mert külföldön már tíz éve jól működik a szelektív gyűjtés. Panaszával felhívta a Depónia Kft.-t a hölgy, s kérdéseire azt a választ kapta, hogy azért vitték el az edényeket, mert kilopták belőle a papírt, illetve pizzás dobozokkal, hullámpapírokkal töltötték meg őket.

Eisenbarth Orsolya szerint vagy ki kellene írni az edénykere, hogy mi az amit tilos belehelyezni, vagy külön edény kellene az ilyen  papíroknak. A lopással kapcsolatban pedig nem érti a problémát, hiszen ennek ellenére elegen töltik meg őket ahhoz, hogy érdemes legyen elszállítani.

Orsolya véleménye szerint úgy kellett volna megoldani a helyzetet, hogy először hoztak volna új edényeket - mivel azt az információt kapta, hogy ezt tervezik,- s utána kellett volna elszállítani a régieket.

A problémával megkerestük Steigerwald Tibort, a  Depónia Kft. ügyvezető igazgatóját. Tőle azt a választ kaptuk, hogy a társaságukhoz több panasz is érkezett a papírgyűjtőkkel kapcsolatban, s a lakóknak kifejezett kérése volt az edények eltávolítása a lépcsőházak közeléből.

Az utóbbi időkben ugyanis  azt tapasztalták, hogy illetéktelen személyek is végeztek gyűjtést, amivel károsították a szolgáltatót és zavarták a lakosokat. Az idei évtől életbe lépő közszolgáltatási szerződés értelmében a lakóövezetekben szelektív hulladékgyűjtő szigetek, illetve udvarok segítségével gyűjtenek.

A családi házas térségekben pedig házhoz menő járművek segítségével végzik ezt  a munkát. E rendszernek a korábbi gyűjtőedények nem részei, s állapotuk is nagyon leromlott, így az év elején összeszedték őket, amiről a városi médiában tájékoztatták a lakosságot.

A lakótelepekre fokozatosan egyre több szelektív gyűjtőedényt fognak kihelyezni, s az átmeneti időszakban kérik a lakosságot a már meglévők használatára, melyek elhelyezkedéséről a honlapon tájékozódhatnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!