Hírek

2013.02.25. 20:20

Egy kivételes zsarukutya

Zámoly - Egy présházban kendert termesztő két férfit kaptak el a zsaruk szombaton. Nózi kutya segített a nyomozásban.

Zsigó Ferenc

Decemberben vált gyanússá Béres Tamás rendőr zászlósnak,  helyi körzeti megbízottnak az a Zámoly melletti présház, ahol - mint szombaton kiderült - két férfi kendert termesztett. Az abból készíthető marihuana grammja 2500-3500 forintot ér a drogpiacon, de ebből a kenderből nem készül drog, ugyanis a kmb-s a helyi polgárőrök segítségével elfogta szombaton az egyik termesztőt. Társa is hamar rács mögé került, az eredményes nyomozásban jelentős szerepe volt Béres Tamás Nózi nevű kutyájának.

A járőrszolgálatban, nyomkeresésben és a kábítószerek kiszagolásában egyaránt profi eb alig múlt négy éves, ám már most is jelentős sikerekkel büszkélkedhetne, ha tudná, hogy kell büszkélkedni. Tegnap kint jártunk a szombati sikersztori helyszínén.

Béres Tamás  Pakítóval és  Nózival. Utóbbi érdemei egyértelműek, de a gazda szerepe megkérdőjelezhetetlen, ha a sikereket számba vesszük (Fotó: Gregority Antal)

A harmincegy éves rendőr zászlós szerényen visszahúzódik, amikor a nyomozási sikerek kerülnek szóba. Kutyáját, Nózit dicséri, az eb ugyanis magasan kiemelkedik társai közül.

Nózi járőr-, nyom-és kábítószerkereső feladatokat egyaránt el tud látni, összesen hat ilyen kutya van az országban. Gazdája, Béres Tamás zámolyi körzeti megbízott ezért is büszke rá. No meg azért, mert a versenyeken, megmérettetéseken Nózi mindig kimagasló eredményeket ér el. Képességeinek az elmúlt hétvégén, szombaton is tanúbizonyságát adta, amikor segítségével két kendertermesztő került rács mögé.

- Sok sikeres nyomozás, hatékony intézkedés van már mögöttünk, pedig Nózi még csak négy éves - kezdi az eb bemutatását a zászlós.  - Fényes zsarukutya-karrier előtt állhatna, ha nem derült volna ki róla mostanában egy veleszületett rendellenesség (három csigolyája összenőtt), ami miatt a jövőben csak könnyített szolgálatot lát majd el - mondja Béres Tamás.

Itt került szóba a járőrkocsi hátuljában, a Nózi melletti boxban kuporgó másik kutya, az alig tíz hónapos Pakító, mint a nagyobb terheléssel járó feladatok jövőbeni átvevője. Németjuhász mindkét eb, termetre, színre is hasonlítanak, s Pakító intenzív kiképzését a gazdi és Nózi együttes munkája biztosítja.

- Nózi is hasonló korú volt, amikor hozzám került - mondja Tamás, aki feleségével együtt Debrecenből került 2007-ben a megyébe. - Először Csóron volt kmb-s, majd az ott eltöltött négy év után költöztek Zámolyra. Ahol - mint beszélgetésünk során kiderült - gyökeresen megváltozott a közbiztonsági helyzet az utóbbi években. A helyi polgárőrök és - a polgármesterrel az élén - az  önkormányzat is sokat segítenek a falu "seriffjének".

- Meg lehet nézni a statisztikákat, Zámoly mára az egyik legbiztonságosabb, legbékésebb település lett a megyében, és ennek kialakításában Nózi is sokat segített - fogalmaz Béres Tamás.

Béres Tamással kimentünk a helyszínre. A zászlós megmutatta, hogy az ajtórésen beszagolva mindig furcsán viselkedett Nózi. Aztán kiderült minden és lebuktak a kendertermesztők (Fotó: Gregority Antal)

A szombati történésekre terelve a szót kiderült, hogy Tamásnak december eleje óta gyanús volt az a présház, amiben vadkendert termesztett két férfi.

- Belülről papírral fedték be az ablakokat, ellenőrzéseimkor mindig hallottam valami búgó hangot bentről, de a villanyóra állt. Nózi is állandóan jelzett, hogy bent valami nincs rendben. Az egyik tetőcserepet feltolva belestem és két fura kürtőt láttam. Az udvaron öntözésre használatos lyukas cső és sáros fémállvány volt, látszott, hogy locsoltak rajta valamit. Talán kendert? - tettem fe a kérdést magamnak - mesélte a zászlós. - Ezután figyelőszolgálatot szerveztünk a polgárőrökkel. Alig másfél óra múlva jött egy zöld Mercedesszel egy férfi. Szóltak a polgárőrök, azonnal mentem, a gánti körforgó előtt feltartóztattam az autót. Visszamentünk a présházba, kiderült minden,  hamar elfogtuk a csákvári ember csókakői társát is. Negyvenöt tő vadkendert találtunk, még nem volt szüret, így nem kerülhetett piacra az ebből készíthető marihuana - zárta a sztorit Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!