Hírek

2013.02.27. 16:20

Adósságrendezés: Fehérvártól 70 százalékot vállal át az állam

Székesfehérvár – Az adósságkonszolidáció szempontjából 40 százalékosból a 70 százalékos körbe került Fehérvár. Ez azt jelenti, hogy az eddig tudott 5,4 milliárd helyett 9,5 milliárdnyi, megyeszékhelyt terhelő adósságállományt vállal át a kormány.

Fejér Megyei Hírlap


Balról Cser-Palkovics András, Tállai András és Vargha Tamás (Fotók: Lovász Lilla)

A Pintér Sándor belügyminiszter és Matolcsy György államháztartásért felelős miniszter által már aláírt megállapodást Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára hozta el Fehérvárra, ahol Cser-Palkovics András polgármester is aláírta. A sajtónyilvános ceremónián jelent volt Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, országgyűlési képviselő is.

- A rendszerváltoztatás óta ilyen jelentős kormányzati támogatást Székesfehérvár még nem kapott - hangsúlyozta Cser-Palkovics András. A polgármester arról is beszélt, hogy a város továbbra is fegyelmezett gazdálkodást folytat és természetesen nem szabad egy év alatt felhasználni a felszabaduló forrásokat, hanem több évre tartalékot képeznek majd ezek. Cser-Palkovics András kiemelte: a megállapodás azt jelenti, hogy az egy székesfehérvári lakosra jutó adósságátvállalás összege 94.258 forint. Azzal, hogy ezektől az adósság-visszafizetési terhektől megszabadulunk, újabb fejlesztéseket valósíthatunk meg és még több uniós pályázat önrészét tudjuk biztosítani.


Az FMH kérdésére válaszolva a polgármester elmondta, hogy a város vezetése egy újabb, elsősorban útfelújításokból álló fejlesztési programot állíthat össze, és vihet a közgyűlés elé rövidesen.

Tállai András a tájékoztatón kiemelte, hogy a keddi kormánydöntést megelőzően a szakértői tárgyalásokon az átvállalási mérték emelése mellett szólt az, hogy Fehérvár iparűzési adóbevétele mintegy egymilliárddal csökkent, ugyanakkor a munkahelyek megőrzése, újabbak teremtése is fontos szempont volt.

- A lakosság érdekében, a takarékos gazdálkodás és a folyamatos fejlődés jegyében működik az önkormányzat és ezért lehetett méltó most arra is, hogy a legmagasabb támogatotti körbe kerüljön - tette hozzá az elhangzottakhoz Vargha Tamás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!