Hírek

2013.01.27. 16:33

Tiszta lappal indulhatnak, kifizették a tartozásokat Dégen

Dég - 133 millió forintos adósságról indult Dég, amit a bírósági perek megnyerését, és számtalan egyeztetést követően, valamint a negyvenmilliós állami hitelelengedésnek köszönhetően sikerült nullára ledolgozni.

Házi Péter

Gárdonyi Sándorné polgármester soha nem titkolta, hogy a tetemes, örökölt adósság visszafizetését tűzte ki egyik legfontosabb feladatának. Nos, mint a legutóbbi dégi közmeghallgatáson kiderült, sikerült ezt a nem egyszerű feladatot megoldani:  
- Az iskola kazánjait a korábbi testület 31 millióért vásárolta meg, ezt sikerült a tárgyalások során 4,5 millióra csökkentenünk. Az étkezési jegyeket kibocsátó cég felé is tartozott az önkormányzat, amiből hétmilliót elengedett a cég, a tartozást végre rendeztük. Az állam negyven milliós tartozásunkat  engedi el, így elmondható, hogy 2013-at sikerült adósság nélkül elkezdeni - mondta lapunk kérdésére a polgármester asszony, aki szerint érdemes eljátszani a gondolattal, hol tartana a falu, ha a tartozások összegét fejlesztésre lehetett volna fordítani.

Paksi Lászlóné Márti és a dégi ovisok nagyon örültek az udvaron kialakított közlekedési pályának (Fotó: Nagy Norbert)

Gazdaságosabb működés és a sajnos csökkenő gyermeklétszám miatt tavaly kettőre csökkentették az óvodai csoportok számát, ám fejlesztéseket is elvégeztek az oviban: kijavították az udvari játékokat, s egy, a közlekedés szabályainak elsajátítását segítő tanpályát is kialakítottak, amit nagyon élveznek a Vuk és a Micimackó csoport kisdedjei. Az óvodaépület tetejének felújításra idén pályázatot adott be a település, döntés még nincs ez ügyben.

A szennyvízberuházás befejeződött a községben, a lakossági rákötések többségében megtörténtek, ugyanakkor Gárdonyi Sándorné felhívta a figyelmet, talajterhelési díjat lesz kénytelen kivetni az önkormányzat azokra, akik a rákötést elmulasztják.

Az idei tervek között szerepel az óvoda tetőszerkezetének felújítása is, erre pályázatot adtak be (Fotó: Nagy Norbert)

Egy település életében fontos helye van a könyvtárnak, amely tavaly átköltözött az iskola épületébe, öt és félmilliós pályázati segítséggel új számítógépeket, könyveket tudtak beszerezni. Energetikai szempontból fontos beruházás volt a napelemek felszerelése, amelyek az iskola és az önkormányzat áramfelhasználását csaknem teljesen kiváltják. Az ötvenmilliós fejlesztés 15 százalékát önerőből állta a település, a többit pályázatból biztosították. A felszerelt térkamerák létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy sikerült   egy betörőt is elfogni segítségükkel.

- Az idei tervek között szerepel a faluközpont megújítása, erre egy 27 milliós pályázatot nyújtottunk be. Szeretnénk a Start munkaprogramot is folytatni, ha sikerül, 100 fő foglalkoztatását biztosíthatjuk idén - összegzett Dég polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!