Hírek

2013.01.16. 19:37

Rács mögé kerülnek a szemeteskukák

Egyre több társasház teteti hulladékgyűjtőjét zárható kerítés mögé. Jogszabály erre már évtizede van, ám inkább a kukázók szemetelése veszi rá a döntésre a lakóközösségeket.

Tribolt Lajos

Kevesen tudják, hogy 2002. óta érvényben van egy egészségügyi miniszteri rendelet a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről, amely az 5. paragrafusában kimondja: "A gyűjtőedényzetet zárható helyiségben vagy zárható tárolóban úgy kell elhelyezni, hogy ahhoz illetéktelen személyek és állatok ne férjenek hozzá."

Ezek alapján több mint tíz éve mulasztásos jogszabálysértésben van a fél  ország, hiszen a társasházak előtt ott állnak  a szemeteskonténerek.

Az sem kapott még nagy hírverést, hogy december 29-én megszületett a 438/2012-es kormányrendelet a közszolgáltató hulladékgazdálkodási tevékenységéről és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről. Ebben az alábbi mondat is szerepel: "Az ingatlantulajdonos a települési hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedényt az ingatlanon belül tartja, azt közterületen tartósan csak közterület-használati engedély birtokában helyezheti el. Nem tekinthető tartós közterület használatnak a gyűjtőedény ürítési célból történő közterületre helyezése."

Székesfehérváron is megjelentek a ketrecek, fotónk ott készült (Fotó: Gregority Antal)

A jogszabályokra Sinkovics Béla, a dunaújvárosi Intercisa Lakásszövetkezet elnöke hívta fel a figyelmemet, amikor  érdeklődtem, hogy miért terjed a hozzájuk tartozó társasházaknál a hulladékgyűjtők zárható kerítés mögé telepítése. Elmondta, a rácsos ketrecek kialakítása mindenütt a helyi lakóközösség döntése, és őket a jogszabályokon kívül főleg az motiválta, hogy a házakon belüli tárolókból eltávolítsák a szemeteseket, és a kukázók ne szemetelhessék tele a környéküket. A ketrecek elhelyezése önkormányzati engedéllyel történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!