Hírek

2013.01.21. 07:10

Népművészeti és kézműves oktatást, korszerű technikákkal

Martonvásár – Megújult könyvtár a régi épületben, on-line-rádió alapítás és kézműves szakkörök, rangos előadókkal fémjelzett estek szerepelnek a következő hónapok programnaptárában.

Zsohár Melinda

Az országban az elsők között folytattak művészeti oktatást iskolai kereteken belül, a néptáncos gyerekek taroltak a versenyeken, a népi és művészeti kultúra markánsan jelen volt a nagyközségben. S a civilek is hamar mozgolódtak. A több évtizedes gyakorlatot és hagyományt igyekszik továbbvinni és az új törekvésekkel ötvözni a Beethoven– Brunszvik Rendezvényszervező Központ és Könyvtár (BBK) – mint friss „képződmény”.

 

A műemlék óvodába költözik a könyvtár. Konrádné Papp Orsolya könyvtárvezető készül a nyitásra (Fotó: Zsohár Melinda)

A vezető, Pfiffer Zsuzsanna fúvószenekari karmester és zeneoktató legalább olyan lelkes, mint amennyire elfoglalt. Három pályázaton is nyert a BBK, amelyek révén jószerivel kompromisszumok nélkül valósíthatnak meg sok nagyszabású tervet. Korábban is pályáztak, csurrant-cseppent is valami, de ha nem lettek volna a lelkiismeretes és önzetlen önkéntesek, nem szerezhettek volna akkora hírnevet a korábbi rendezvényekkel, mint amilyet sikerült. A Széchenyi Terv keretében a könyvtári pályázaton 8 millió forintot nyertek, amelyből átköltöztek a műemlék óvoda épületébe, s bővítették az állományt.

Tinédzser korúaknak nyertek képzésekre 27 milliót, amelyből nyáron ötvös-, tűzzománc-, kerámia- és két színjátszó tábort szerveznek. Mellette fotózást, foltvarrást, babavarrást, s újságírást tanulnak a gyerekek. Utóbbi Nagy Árpád fizikatanár és újságíró irányításával, aki on-line- rádiót alapít növendékeivel Táncház Rádió címmel, 24 órás zenefolyammal. 37 millió forintot nyertek az olvasás népszerűsítésére, színvonalas előadásokra, amelynek első darabja Rékasi Károly Wass Albert-estje lesz január 25-én.

Fellép még a húsz alkalommal a többi között Halász Judit, Eperjes Károly, Frei Tamás, s a Kaláka együttes. Pfiffer Zsuzsanna együttműködési megállapodást írt alá az általános, a művészeti és a speciális iskolával is – senki nem marad ki a pezsgésből! Segítőtársa az aktív nyugdíjas Tóth Andrásné Márta, a Martoni nyár programok fáradhatatlan szervezője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!