Hírek

2013.01.01. 18:14

Kötelező lett az energiacímke

Székesfehérvár - Idén már az 50 négyzetméter alatti épületek eladásánál, bérbeadásánál is kell energiacímkét készíteni a lakásokhoz - hívja fel a figyelmet a Magyar Energiahatékonysági Intézet.

Klecska Ernő

Az eddigi ezer négyzetméter után mostantól már 500 négyzetméter feletti hatósági rendeltetésű állami tulajdonú közhasználatú épületek esetében is szükséges az irat. Ha van tanúsítvány, a besorolást meg kell jelölni az eladási, kiadási hirdetésben  - áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Az adásvételi, illetve bérleti szerződésekben fel kell tüntetni a tanúsítvány azonosítóját és a vevő vagy bérlő nyilatkozatát arról, hogy a dokumentumot átvette. Kötelező elem lett a felújítási javaslat, kivéve, ha nem lehet költséghatékony felújítást végezni.  A lakcímkékről központi nyilvántartás készül, és lesz minőségellenőrzés is - emelte ki Bart István, a MEHI igazgatója. A szakember, aki  üdvözölte a változtatásokat, úgy vélte: a kormány minden esetben megkövetelhette volna a hirdetésekben az energiahatékonysági kategória feltüntetését.

Egy jól működő tanúsítványrendszer sikerrel irányíthatja a lakásvásárlókat és -bérlőket a gazdaságosabb lakások felé, ez pedig a tulajdonosok számára is garantálja, hogy beruházásaik akkor is megtérülnek, ha eladják vagy bérbe adják lakásukat - fogalmazott. - Úgy érezzük azonban, hogy a végrehajtás terén a kormány bátrabban is léphetett volna, és minden esetben megkövetelhette volna a hirdetésekben az energiahatékonysági kategória feltüntetését.  Mivel a tanúsítvány készítése eladáskor vagy bérbeadáskor amúgy is kötelező, ez semmiféle többletterhet nem jelentene az eladóknak - tette hozzá az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!