Hírek

2013.01.31. 18:09

Fátylat a múltra, immár szent a béke

Nem volt felhőtlen Cser-Palkovics András polgármester és Horváth Klára, a Viktória Rehabilitációs Központ vezetőjének kapcsolata az elmúlt két évben. Most mintha más lenne a helyzet.

Zsigó Ferenc

- A napokban találkoztunk a Viktória Rehabilitációs Központ vezetésével, a beszélgetésen a 2013-as működés kereteiről volt szó azt a fontos változást figyelembe véve, hogy a Viktória által végzett munka idéntől már az állam által ellátandó kötelező feladat. Amit az önkormányzat biztosít, az ezt követően valóban támogatásként és nem feladatellátásként jelenik meg - számolt be lapunk megkeresésére a találkozóról Cser-Palkovics András.

A város polgármestere szerint a Viktória működésére, az ott folyó munkára szüksége van Székesfehérvárnak, éppen ezért a tavalyi mértékű, nyolcmilliós támogatást az idei költségvetés tervezetébe beépítették. (Erről napokon belül szavaz a város képviselő-testülete.) Ezen kívül a polgármesteri keretből is további támogatás várható, elsősorban a rezsi kifizetése érdekében.

Cser-Palkovics András: új pályára állító beszélgetés volt; Horváth Klára: Jó a viszony, oldódtak a korábbi feszültségek (Fotó: FMH archív)

- Abban maradtunk, hogy év közben visszatérünk arra, milyen további segítséget tudna adni a város önkormányzata. Elsősorban energetikai pályázatokhoz szükséges támogatásról lehet szó, amely segítségével csökkenthető lenne a központ energiaigénye - összegzett a polgármester, aki a találkozót jó hangulatú, az elmúlt időszak történéseit lezáró, az együttműködést új pályára állító beszélgetésként értékelte.

A Viktória Rehabilitációs Központ vezetője, Horváth Klára elmondta, hogy rendkívül takarékos gazdálkodás mellett jelenleg is szinte hónapról hónapra élnek. A központ a január elsejével hatályos változások után továbbra is ellátja azokat a feladatokat, amiket eddig, a szociális ellátás keretében a nappali, illetve a bentlakásos - azon belül is az átmeneti és a tartós - gondozást. Ezt az elmúlt év végéig az önkormányzatra leosztott állami feladatot továbbra is ők, azaz a civil szervezet által működtetett központ végzi, és ezekre eddig is kapták, most is kapják az állami normatívát. Működésük másik két forrása a gondozottak által fizetett térítési díj és a fenntartói támogatás.  A fenntartó, azaz a mozgássérültek megyei egyesülete  minden lehetőséget megragadva vesz részt  különféle pályázatokon, de változatlanul segítséget is kér és remél mindazon cégektől és szervezetektől, amelyek fontosnak tartják az ügyet, amiért ők is dolgoznak.

- Az önkormányzat, a város vezetése is támogatandónak tartja a központ munkáját. Ezt juttatta kifejezésre a polgármester úr is, amikor az idei 8 milliós támogatásról, illetve annak esetén saját keretéből történő kibővítéséről beszélt legutóbbi egyeztetésünkkor - fogalmazott Horváth Klára, hozzátéve, hogy a polgármesteri ígérvény természetesen az idei költségvetéstől függ, amit februárban tárgyal és fogad el a képviselő-testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!