Hírek

2013.01.31. 13:12

Energiatakarékos és környezetbarát fűtés Alcsúton

Alcsútdoboz – A sportcsarnok és az óvoda fűtése sokkal olcsóbb lesz az önkormányzatnak az új berendezésekkel. A biomasszát elégető kazánokhoz hamarosan megveszik a faaprító gépet is.

Zsohár Melinda

Az önkormányzat minden pénzt igyekszik megfogni, márpedig az intézmények fűtése ugyanúgy sok költséget emészt fel, mint az otthoni háztartásokban. A sportcsarnok fűtése önmagában mintegy hárommillió forintba kerül, ezért a Belügyminisztérium által kiírt pályázat kapóra jött a korszerűsítésre.

Szente Lajos karbantartó a községháza mögött, a darálásra előkészített gallyakat rendezi (Fotó: Zsohár Melinda)

A pályázat a legapróbb részletekig tartalmazza az új szisztéma minden elemét, csupán alkalmazni kell, mondta el Oláh Gyárfás polgármester. A település vezetője fontosnak tartja, hogy amit lehet, helyben oldjanak meg, helyi munkaerővel, s lehetőleg országon belül előállított eszközökkel. Az óvodába és a sportcsarnokba beszerelt kazánok itthon készültek, csakúgy, mint a faaprítógép, amely a falubeli gallyazások után a hulladéknak számító ágak eltakarítását hasznosan végzi el. A közmunkások folyamatosan végzik a fák téli karbantartását, a vastag törzseket tűzifának osztják szét, segélyként. Az elnyert  19 millió 700 ezer forinthoz önerőként csupán 700 ezer forintot tett az önkormányzat a sportcsarnok kazánjának beszereléséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!