Hírek

2013.01.02. 17:52

Autók, papírból - különleges ajándék lett a Lada

Iszkaszentgyörgy - A Lada 1200 modelljét édesapja születésnapjára készítette a fiatal mérnök, Kálmán Csaba. Az élethű kis autóról ránézésre senki meg nem mondaná: papírból készült...

B. Kiss László

Több, műszaki rajzlapból készült egyszerű autómodellel, na meg néhány jópofa gyerekjátékkal kezdte a modellezést Kálmán Csaba. Aztán, ahogy mondani szokták, evés közben jön meg az étvágy: az édesapja 60. születésnapjára elkészített Lada 1200-as már utastérrel  - műszerfallal, ülésekkel  - is rendelkezik. Csaba a korábbi szabásmintákat az internetről töltötte le, a hálón azonban most nem talált kellően kidolgozottat. Ezért  az ugyancsak papírból készült Lada szabásmintáját neki magának kellett megszerkesztenie...

A Lada modelljére különösen büszke Kálmán Csaba. Amikor a kép készült, még hátra voltak az utolsó simítások, azóta azonban  elkészült az egykori álomautó élethű mása (Fotó: B. Kiss László)

Kevés olyan férfi van, aki gyerekkorában nem készít el egy-két műanyagból összerakott modellt. Kálmán Csaba, mint mondja, kivétel volt ez alól. A dolog később is csak annyiban érintette meg, hogy irigykedett a miniatűr járművek barkácsolóira, hogy nekik még erre is van idejük... Aztán egyszer mégiscsak neki állt maga is. S hogy miért éppen papírból készíti modelljeit? Mert a papír a legolcsóbb, ugyanakkor könnyen alakítható. Ráadásul éppen  a papír esetében a legnyilvánvalóbb a készítő által -  mint ő fogalmaz - hozzáadott érték. A Lada 1200 megépítése mellett azért döntött, mert valami különleges ajándékkal szerette volna meglepni az édesapját. A Fiat licenc alapján a Szovjetunióban gyártott típus pedig az édesapja kedvence volt.  A kis autó elkészítését október elején kezdte, s  a tervezetthez képest némi csúszással   a két ünnep között végzett vele. A munkálatokba besegített édesanyja is, aki az egykor oly divatos görgős ülésvédőket készítette el - megannyi apró gyöngyből.

Kálmán Csabának és feleségének, Panninak két kislányuk van: Luca első osztályos az iszkaszentgyörgyi kastélyiskolában, Anna két és fél éves. A kisebb még túl pici ahhoz,  hogy apának segítsen, Luca azonban már tavaly is részt vett egy modell elkészítésében; a Fiat 500-nál ő végezte az úgynevezett elővágás egy részét.

Az élethű papírautók mestere egyébként műszaki ember: szervizmérnök egy fehérvári gyárban. Kiskorában Zámolyon lakott, aztán a '90-es években költözött a szüleivel Fehérvárra. Pannit 2001-ben, egy katonatársa révén, a leszerelő bulin ismerte meg - meséli Csaba. Az iszkaszentgyörgyi telek ugyancsak 2001 óta van, építkezni 2003-ban kezdett a házaspár. Jó tempóban haladhattak  a munkák, mert a karácsony estét már az új házban töltötték, igaz, a sapkát a fejükről lefekvéskor sem vették le. A méretes kertben a konyhakertet Panni műveli, a gyümölcsfákat a sógor metszi, a permetezés azonban már Csaba reszortja - derült ki a beszélgetés során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!