Hírek

2012.12.01. 12:54

Sikeresen vizsgázott fiatalok a katasztrófavédelem hivatásos állományában

Fejér megye - Az új egységes belügyi moduláris képzési rendszerben mintegy kétszáz hallgató tett sikeres vizsgát a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban, közülük tizenketten a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományában kezdik meg hivatásos szolgálatukat. A fiatalok kinevezését Magosi Lajos tű. alezredes, igazgató adta át december 1-jén.

A rendvédelmi szerveknél a hivatásos szolgálatba vétel egyik alapfeltétele az úgynevezett egységes rendvédelmi alapozó modul sikeres elvégzése, amely a rendvédelmi szervekhez belépők számára egységes alapismereteket ad, ezzel egységes bejutási és átjárhatósági lehetőséget biztosít valamennyi rendvédelmi szerv hivatásos állományába. A képzésben résztvevők olyan ismereteket, kompetenciákat szerezhetnek, amelyek szükségesek a rendvédelmi jellegű szakképesítés megszerzésére irányuló további felkészítéshez, és megszerzésükkel elkerülhetőek a szakágak közötti váltások esetén eddig meglévő hosszú átképzések is. Az új moduláris képzési forma első turnusa 2012 szeptemberében indult 206 tűzoltójelölttel.

Forrás: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A tizenkét Fejér megyei hallgató az egységes belügyi alapozó modul keretén belül szeptemberben kezdte meg tanulmányait a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolában, majd novembertől a szakági alapozó képzésen sajátították el a szükséges ismereteket a fővárosi Katasztrófavédelmi Oktatási Központban.

A tanárok megítélése szerint a hallgatók rendre, fegyelemre, alakiságra vonatkozó képzése eredményes volt, fizikai állapotuk, állóképességük fejlődött. Az elmélet és gyakorlati foglalkozásokon becsülettel helytálltak, összetartásuk, motivációjuk erősödött.

Elkötelezettségükre jellemző, hogy az első két hónap után is – ekkor választhattak volna más rendvédelmi ágat – valamennyien a tűzoltói pályán maradás mellett döntöttek. A modulzáró vizsgára november végén került sor, amelynek sikeres teljesítése előfeltétele volt a hivatásos állományba vételnek.

A sikeresen vizsgázott hallgatók közül tizenketten a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába kerültek december 1-jétől, kinevezésüket Magosi Lajos tű. alezredes, igazgató adta át szombaton. Közülük heten a székesfehérvári, négyen a sárbogárdi, egy fiatal pedig a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokságon teljesít majd szolgálatot.

Forrás: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A rendvédelmi szervek következő, 2013 februárjában induló alapozó moduljára körülbelül 150 hallgató beiskolázása várható. A képzésük ugyanebben a rendben zajlik majd, két hónapot a rendvédelmi szakközépiskolákban, majd a harmadik hónapot a tanintézetben töltenek a szakmai alapok megszerzésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!