Hírek

2012.12.30. 14:22

Mire számítunk jövőre? - derűlátó fehérváriak

A fehérvári lakosok többsége szerint idén romlott az ország helyzete a korábbi évekhez képest - különösen a 60 éven felüliek és az ellenzéki szavazók vannak ezen a véleményen.

Klecska Ernő

Arra a kérdésre viszont, hogyan alakult idén Székesfehérváré, több pozitív válasz született, mint negatív, s itt még a Fidesz és az ellenzéki szavazók is pozitívan nyilatkoztak – derül ki egy friss kutatásból.

 

A fehérvári Echo Innovációs Műhely Alba Radar nevű, december 14. és 17. között elvégzett, 300 fős reprezentatív telefonos kutatásának adatai alapján a fehérvári lakosok többsége szerint romlott idén az ország helyzete a korábbi évekhez képest. Mindössze 20 százalék véli úgy, hogy a helyzet idén jobb lett. A válaszolók harmada szerint az ország helyzete nem változott érdemben, 34 százalékuk szerint inkább, további 10 százalékuk szerint pedig erősen romlott. Különösen a 60 éven felüliek es az ellenzéki szavazók vannak ezen a véleményen.

 

 

Arra a kérdésre viszont, hogy miként alakult idén Székesfehérvár helyzete az előző évhez képest, több pozitív válasz született, mint negatív. 30 százalék szerint inkább javulás történt, negatív tendenciát csak 23 százalék lát, s a relatív többség szerint Székesfehérvár helyzete nem változott a korábbi évhez viszonyítva. E téren különösen pozitív véleménnyel vannak a diplomások (+16 pont) és a fiatalok (+8 pont), míg a 60 éven felüliek -15 pontos véleménye igen erős kritikának számít. Jellemző, hogy a megyeszékhely helyzetének alakulásáról a Fidesz és az ellenzék szavazói is pozitívan nyilatkoztak.

 

A fehérváriak 24 százalékának saját életében inkább kedvező változásokat hozott ez az év. 38 százalékuknál érdemben nem változott, 29 százalékuknak inkább, 9 százalékuknak pedig erősen romlott a személyes élethelyzet. Az év végén minden negyedik fehérvári pozitív változások reményében tekint az új évre, közel felük szerint személyes helyzete nem változik jövőre, s egyharmaduk véli úgy, hogy az új évben várhatóan inkább romlik. Míg egy évvel ezelőtt még minden harmadik fehérvári gondolta úgy, hogy helyzete erősen romlani fog, ez az arány most csak 10 százalék. A Fidesz szavazói a város és az ország helyzetének alakulásában is optimistán tekintenek 2013-ra és saját sorsukban is inkább javulást várnak.

 

 

Ezzel szemben a nem fideszes szavazók az ország és saját sorsuk tekintetében is egyértelműen negatív irányú változást várnak a jövő évtől, bár Fehérvár esetében még ők is pozitív változásokat remélnek. Az ország tekintetében a férfiak, az idősek és az érettségizettek az átlagnál negatívabban várják az új évet. A város jövő évétől is az idősek tartanak legjobban, csakúgy mint a személyes sorsuk alakulásától. Arra a kérdésre, hogy mit várnak, hogyan alakul Székesfehérvár helyzete jövőre, a diplomások válaszoltak legpozitívabban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!