Hírek

2012.12.14. 14:35

Egy ölelés mindenkinek jár

Székesfehérvár - A Kodolányi János Főiskola szociális munka szakos hallgatói, valamint a Kodolányi Középiskola ifjúságsegítő szakosai ingyen öleléssel fogadták a napokban az Alba Plázában járókat.

Miskei Anita

A kodolányis diákok mindenkit megöleltek a bevásárlóközpontban, aki csak hagyta magát (Fotó: Lovász Lilla)

 

Hagyományosan az idén nyolcadik alkalommal hirdette meg a Kodolányi Főiskola ingyen ölelés akcióját. Az intézmény budapesti tanszékének hallgatói többször ölelték már keblükre az utcákon, aluljárókban a járókelőket. Hordós László vezetésével a hallgatók minden alkalommal arra törekedtek, hogy mosolyt csaljanak az emberek arcára. Idén az akcióhoz nem csak az intézmény fehérvári hallgatói, hanem a Kodolányi Középiskola ifjúságsegítő szakosai is csatlakoztak. Bedőné Szalai Zsuzsanna, a középiskola tanára elárulta, szoros a  kapcsolat a két iskola között, a hallgatóik pedig talán éppen a szociális munka irányába mozdulnak majd el. Az ifjúságsegítősök egyébként egy kétéves felsőfokú szakképzésben vesznek részt, ahol a megfelelő kommunikációs készségre, s az emberismeretre épp úgy szükség van, mint a szociális munkásoknak.

- Közel húsz középiskolás, s ugyanennyi főiskolás vállalta önként, hogy részt vesz az akcióban. A diákok nagyon lelkesek, mi pedig arra gondoltunk, ezúttal felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy nem csak tárgyiasultan, ajándékok formájában fejezhetjük ki mások iránti szeretetérzetünket, hanem egyetlen öleléssel, mosollyal, kedves szóval is - mondta Szokolai Erzsébet, aki mindkét intézmény diákjait tanítja, s az akció fehérvári szervezője. - Mind a szociális munka, mind pedig az ifjúságsegítők feladata speciális, találkoznak majd társadalmunk peremén élőkkel, kirekesztettekkel, hátrányos helyzetűekkel is, mindenkivel tudni kell kommunikálni. Ez az akció segít a hallgatóknak abban, hogy megtanuljanak jobban odafigyelni a kommunikatív eszközökre. Egy jó hangulatú buli ez, s mégis több annál, jó tapasztalatszerzés. Mindenki megtanulhatja, hogyan vegye fel másokkal a kapcsolatot. Van, akit hagyni kell elmenni, mások pedig fogékonyak, nyitottak. Ezt a pillantásukból, testtartásukból is kiszűrhetjük - mondta a szakember. Hozzátette, a látens tanulás nagyon fontos. Hiszen az alapszemélyiségünk meghatározza, milyenek is vagyunk, de a kapcsolatrendszerünk változtatja azt. - Egy segítő szakembernek pedig fel kell ismernie, hogy milyen a másik ember, milyen az, aki segítségre szorul. Egyáltalán elfogadja-e a segítséget. Hiszen erőszakot senkin sem tehetünk, annak segíthetünk, aki hagyja. Az embereken pedig látszik, milyen a mentális állapotuk, ezt kell felismerni. Alapvetően az órákon is sok a gyakorlati elem, szituációkat játszunk el, végiggondolunk egy lehetséges segítő folyamatot. A helyzetgyakorlatok mellett pedig egy kis önismereti tréninget is becsempészek az órai munkába. Ez azért fontos, mert a hallgatók védett környezetben készülnek fel egy olyan munkára, mely a valóságban nagyon nehéz - tette végül hozzá Szokoli Erzsébet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!