Hírek

2012.11.22. 11:39

Négy tantárgyból kell egy versenyen jeleskedniük

Székesfehérvár - Négy ennyire kimagaslóan tehetséges diákokból nem nehéz ütős csapatot összeállítani - mondhatnánk. Igen, csakhogy a verseny, melynek országos döntőjébe bekerültek, az sem piskóta ám...

B. Kiss László

Nagy megmérettetés előtt áll a fehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium négy fős csapata. Azoknak ugyanis, akik az  országos integrált természettudományos verseny a napokban megrendezendő döntőjébe jutottak, egyaránt számot kell adniuk a tudásukról földrajzból, kémiából, fizikából és biológiából is. A versenyre 250 csapat nevezett, tíz jutott a döntőbe, köztük a Ciszterci gimnázium Angyal Péter, Igari András, Pesti Péter és Szmerha Renáta alkotta négyese. A csapatot a felkészítő tanár, Takácsné Kovács Anikó válogatta össze, s elmondhatjuk, nem akárkikből.

Amikor a diákokat egyéni eredményekről faggattam, csak úgy röpködtek a jobbnál jobb versenyeredmények, nyelvvizsgák és előrehozott érettségik. A 11. osztályos András különösen földrajzból domborít. A 12. osztályos Renáta ugyan nem tette próbára magát (több) tucatnyi versenyen, az előrehozott biológia érettségit azonban 90 százalékosra teljesítette. Pesti Péter a múlt héten nyerte meg az Óbudai Egyetem fehérvári központja által kiírt informatika versenyt. A döntőt délelőtt rendezték, a délutáni eredményhirdetést azonban nem tudta megvárni: akkor már egy következő informatika versenyen volt jelenése... Ő versenyszerűen atlétizál is. Angyal Péter nem csak magyarországi tanulmányi versenyeken ért el kimagasló eredményeket, de nemzetközi természettudományos diákolimpián is öregbítette - iskolája mellett - hazája hírnevét.

A széken Angyal Péter, a többiek (balról jobbra) Pesti Péter, Szmerha Renáta, Takácsné Kovács Anikó és Igari András (Fotó: a szerző)

Ennyi szép eredményhez csak gratulálni lehet, de jut-e idejük a tanulás mellett valami másra is? - kérdeztem tőlük kicsit aggódva. Hogyne, persze - nyugtattak meg. Angyal Peti gyúrni jár, "jut idő barátra, barátnőre" - mondja. Renáta hobbija a zongorázás és a versenytánc, bár az utóbbit abbahagyta. András ugyancsak társastáncol és részt vesz a cserkészmozgalomban is.

A négy fiatal más-más osztályba jár. Az említett integrált természettudományos verseny fordulóira való fölkészülés során azonban összecsiszolódtak, igazi csapattá váltak, miként a tanárnő elmondta.  A tagok egymást inspirálták a felkészülés során, képességük, tudásuk pedig összeadódott. Reméljük, az ez eredményükön is meglátszik majd. Hajrá!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!