Hírek

2012.11.23. 13:23

Gyep helyett ismét konyhakertek

Püspökladány – A gasztronómia divattá vált, s tudatosabban keressük a friss, biztonságos, hazai zöldséget, gyümölcsöt. A legszebb konyhakert verseny országos kiterjesztését jelentette be Feldman Zsolt vidékfejlesztési helyettes államtitkár az ötletgazdákkal a kertkonferencián.

Zsohár Melinda

Valaha természetes volt, hogy a ház mögötti konyhakertben legalább nyárra megtermelték a friss zöldségeket, de bőven jutott a családnak télire is egy-egy termékből. Alig húsz-huszonöt évvel ezelőtt a vidéki, de még a kisvárosi porták képe is más volt, mint manapság: szinte mindenütt helyet kapott a virágoskert és a díszudvar mellett a veteményeskert. A megváltozott életmód és fogyasztói szokások gyorsan söpörték el ezeket a tradíciókat, az üzlet- és áruházláncok leszoktatták a háziasszonyokat a kiskert műveléséről. E tendencia megváltoztatása érdekében hirdette meg Karcag alpolgármestere, Kovács Szilvia idén tavasszal A legszebb konyhakertek versenyt és programot – egyelőre csak helyben, illetve a kistérségben. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) által is támogatott akció célja a szemléletváltás, a figyelemfelkeltés, amellyel a vidéki életmód és a falu arculatának részbeni visszaállítását szorgalmazzák a fenntartható fejlődés hangsúlyozásával. Kovács Szilvia nem titkolta, hogy aggódott a verseny meghirdetésekor, lesz-e jelentkező, lesznek-e követők a hagyományok felélesztésében.

Három kategóriában írták ki a pályázatot: az erkélyek, balkonok, s a mini és normál kertek gazdái jelentkezhettek a bírálóknál „alkotásaikkal”. Jellemzően az idősebbek hallották meg a felhívást, mert egyébként is ők gondoznak többségükben konyhakerteket. A falvakban is kimaradt legalább két generáció ebből a tevékenységből, ahol pedig az idő és a lehetőség adott lenne a kisebb-nagyobb földdarab művelésére. Karcagon augusztus 20-án eredményt hirdettek, amelyhez csatlakozott a szomszédos Püspökladány is.

Kovács Szilvia karcagi alpolgármester és az óbarki Konrád Istvánné, a Magyar Piac Szövetkezet elnöke a püspökladányi konferencián (Fotó: Zsohár Melinda)

2013-ban országos méretűvé terjesztik ki a legszebb konyhakertek programot, mondta el Kovács Szilvia a mostani püspökladányi konferencián. Várják a csatlakozó önkormányzatokat, illetve azokat, akik újra előveszik, vagy elkérik az öregektől a forgalomból kivont kézi kerti szerszámokat! A gazdasági válság anyagi szempontból rendítette meg a fogyasztói magabiztosságot, az egészséges élelmiszerek iránt pedig szintén nő az igény. Minél kevesebb vegyszerrel, minél kevesebb utaztatással lenne célszerű friss élelmet tenni asztalunkra, hangsúlyozta előadásában Feldman Zsolt. A jelenlévő kertművelők szakemberek előadásait hallgatták meg, akik tudományosan is alátámasztották azt, amit valaha minden háziasszony és kertészkedő férfi tudott vidéken. A családok önellátását segítő mozgalom egyik, bár legfontosabb eredménye az egészséges élelmiszer. Emellett a rendezett porta, a közösségformálás, az egészséges életmód érdekében is tesznek a programban résztvevők. Kovács Szilvia hangsúlyozta a minimális vegyszerhasználat, s a biotermelés jelentőségét, a csapadékvíz felhasználását, a komposztálás alkalmazását. Az elhanyagolt és megszűntetett zártkertek, iskolakertek újra életre kelhetnek, miként a kis házi gyümölcsösök reneszánszát is remélik a vidékfejlesztés iránt elkötelezett szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!