Hírek

2012.11.16. 08:06

„A változás bennünk kezdődik” - Egyetemistáknak a vállalkozásról

Székesfehérvár – Csütörtökön az Óbudai Egyetem székesfehérvári intézménye adott otthont a Fiatal Vállalkozók Hete programjainak. Az egyetemisták számára már ismerős fogalom a vállalkozás. A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége évek óta rendezi a Fiatal Vállalkozók Hetét.

Miskei Anita

  A program célja, hogy felhívja a még tanuló, illetve pályakezdők figyelmét arra, hogy gondolkodásmódjukkal, kreativitásukkal, tudásukkal és szorgalmukkal új utakat kereshetnek, s merjenek álmodni. Szántó Gábor, a szervezet megyei elnöke köszöntötte az érdeklődőket, akik a bevezetőt követően arról hallhattak, milyen válságot élnek meg a mai vállalkozások, s milyen kihívások várnak azokra a fiatalokra, akik mégis próbára teszik magukat cégvezetőkként, önfoglalkoztatókként.

– Munkavállalónak lenni napjainkban épp olyan nehéz, mint vállalkozónak. Válság van. Úgy látom, leginkább értékválság a mai, olyan válság, melyben elfelejtünk embernek lenni. Sok mai vállalkozásnál az a fontos, hogy a legolcsóbban megszerezzenek mindent, s tegyék azt a legnagyobb profit elérése mellett. Küzdenek a munkáért, azért, hogy talpon maradjanak, működjenek, pénzt szerezzenek. A pénz pedig közvetítőeszközből cél lett – mondta Barabás András, az Aldom-Info Kft. ügyvezetője. Hangsúlyozta, azt reméli, a mai egyetemisták másképp gondolkodnak majd, egy olyan rendszert építenek fel, melyben fontos lesz az ember, s az értékek. Hangsúlyozta, a vállalkozó vezető, aki többet lát a munkavállalóknál, s ebből a többől láttatni is enged.

Macher Endréné, a Macher Kft. ügyvezetője is részt vett a programon. Arról mesélt, 1991-ben induló vállalkozásuk kényszermegoldás volt. Akkoriban semmilyük sem volt, csak az emberi tőke, ami ma is a legfontosabb érték és erőforrás a vállalkozásban. – Nem tudok receptet adni a sikeres vállalkozás beindításához. Biztosan kell hozzá ismerni a piacot, a versenytársakat, s kell valami, ami megkülönböztet bennünket a többiektől, valami, amivel különlegesebbek vagyunk – mondta Macher Endréné. Hangsúlyozta azt is, hogy egy vállalkozásnak azt is el kell döntenie, mi számára az érték.
– S ha mindez megvan, a stratégiánkat is meg kell határoznunk, annak mentén kell menni előre akkor is, ha a vállalkozás életében mélypont következik be, s akkor is, ha éppen sikeres. De azalatt sem szabad elfelejteni, hogy mennyire fontos a fejlődés – tette hozzá a cégvezető. Azt is elárulta, 21 éve működő családi vállalkozásukban az első igazi mélypont a 2001-es esztendőben jött el, de akkor is megpróbált emberséges és gondoskodó maradni, hiszen felelősségteljes vállalkozónak tartja magát. A fiataloknak azt tanácsolta, a tisztesség mindig legyen ott a szótárukban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!