Hírek

2012.11.27. 18:28

A méhészek és a vitorlás

Székesfehérvár - A buckalakó, méhészettel foglalkozó házaspár és a Földet az egyenlítő mentén 80 liternél kevesebb üzemanyaggal körbehajózó vitorlás érdekes előadásait hallhatták a diákok.

Szabó Zoltán

Mégpedig a Hiemer-házban, a Zöld suli konferencián, amelyet idestova tíz éve rendez a Gaja Környezetvédő Egyesület. Varga Gábor, az egyesület elnöke elmondta, hogy igyekeztek olyan témákat találni, amelyek a fiatalok számára is vonzóak, érdekesek lehetnek. A kedden hallottakra ebből a szempontból nem is lehetett panasz.

Az előadók: balról Blaskovich Ákos, Fülöp Berta, Galambos Gyula. Fotó: Pati-Nagy Bence

A kápolnásnyéki méhész házaspár, Galambos Gyula és Fülöp Berta, akik amellett, hogy a természet egyik nagy csodájával, a mézzel foglalkoznak, pompás bucka házat is építettek, amely építészeti és energetikai megoldásaival már évekkel ezelőtt nagy feltűnést keltett. Ők igazán környezettudatosan élnek, s mint mondták, nem kell nagy, világmegváltó dolgokban gondolkodni, csak olyanokban, hogy a környezet élhetőbb legyen. Például gyalogosan is el lehet menni bevásárolni, nem kell elfogadni a műanyag zacskót, és nem kell feltétlenül megvenni a legújabb mobiltelefont. Fülöp Berta a méz, a méhészkedés történetéről, történelméről is beszélt, arról, hogy miért jelenthetné a Föld végét, ha a méhek eltűnnének.

Blaskovich Ákos vitorlásával az egyenlítő mentén hajózta körbe a Földet, kevesebb mint 80 liter üzemanyaggal. Használt ellenben alternatív energiaforrásokat, napelemet, szélkereket, s persze a szelet. Mondandójában utalt rá, hogy egyre gyorsabban megtérülnek majd az alternatív energiaforrások, és ő is hasonló tanácsokat adott, mint korában Galambosék. Azt, hogy a 3D televízió helyett szebb a természet, a világ felfedezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!