Hírek

2012.10.15. 05:01

Zajvédő-ügy: nyúlik mint a rétestészta

Budapest, Székesfehérvár - Három év sem volt elegendő a Fehérvárt nyugatról elkerülő út építtetőjének a kötelező zajvédő falak megépítéséhez. A határidő a környezetvédelmi felügyelőség utolsó határozata alapján tovább nem tolható. Vagy mégis? Soha nem lesz vége?

Fejér Megyei Hírlap

Hét évvel ezelőtt készült el a megyeszékhelyet nyugatról elkerülő út, a csöndhöz szokott Maroshegy széli utcák lakói  többszáz aláírással kérték, hogy valamilyen zajcsillapító megoldás szülessen. A zajmérések igazolták, hogy négy ponton, nagyjából két kilométer hosszan szükséges kiépíteni a zajárnyékoló falat, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség négy évvel később azt a határozatot hozta: 2010 augusztusáig  meg kell építeni a zajvédő falat.



  Az utat a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. építette, s mivel a falak máig sem készültek el, csak ideiglenes forgalomba helyezés érvényes rá.  Az üzemeltető Magyar Közút Zrt.   szerint  amíg nincs jogerős használatbavételi engedély, addig a beruházó felelős az útért, így a zajvédő falat is a NIF Zrt.-nek kell megépíteni. A felügyelőség határozata ellen (a  fal megépítésének hiányzó forrására, majd a közbeszerzés elhúzódására hivatkozva) mindig érkezett fellebbezés, még a határidő lejárta előtt, így egészen mostanáig  sikerült elhúzni a megépítést. A legutolsó határidő idén május 31. volt, ám addig  sem történt semmi. A zöldhatóság augusztus végi határozata azonban előrelépést jelentett, mert elutasította a folyamatos határidőhalasztásokat.

"A határidő ismételt meghosszabbítása csak az intézkedések elvégzésének indokolatlan elhúzódását jelentené. A zajcsökkentési intézkedések elvégzésére további határidő nem engedélyezhető. A finanszírozási problémákat, a közbeszerzési eljárás nehézségeit figyelembe vette a felügyelőség,(...) a beruházás megvalósítására a (...) határidő többszörösen biztosított volt." - indokolta lapunk megkeresésére a döntést a felügyelőség. Sajnos, ez  a határozat nem jogerős, mivel a zrt. fellebbezést nyújtott be, így másodfokú eljárás zajlik az Országos Környezetvédelmi Főfelügyelőség előtt. Amíg ez  nem zárul le, bírságot, egyéb szankciót nem alkalmazhat a felügyelőség, ám, mint írják: a jogerős döntést követően megteszik a szükséges intézkedéseket.

- Ha magánszemélyről lenne szó, már biztosan kijött volna a bírság - mondja némi cinizmussal a hangjában a Szörényi utcában, szinte az erdő közepén lakó Horváth István, akinek a házánál nemrég több panaszos gyűlt össze. Ide hívták ki lapunkat, hallgassuk meg a zajt. Kora délután jártunk a helyszínen,  akkor még nem túl erős a forgalom, de a monoton, állandó zajt valóban furcsa volt hallani az erdős területen.

- Örülünk a döntésnek, de úgy érezzük, soha nem lesz vége az aktatologatásnak. Szerintem felgyorsítaná a folyamatot, ha a döntéshozóknak egyszer itt kellene aludniuk a  házainkban-  teszi hozzá az Orsovai utcában lakó  Baross Ákos. Márton Péter szerint amióta 110 kilométer per órára emelték a sebességhatárt, azóta tovább nőtt a zajterhelés. Ezzel kapcsolatban  a városi képviselő-testület idén júliusban hozott egy döntést, miszerint kérik,  90-re szállítsa le az út üzemeltetője a sebességhatárt. Mint Nagy Zsolttól, az önkormányzat közlekedési irodájának vezetőjétől megtudtuk, az ezt kérő levelet elküldték a minisztériumnak, várják a döntést. A kérdés csak az, mikor fogy el az itt lakók türelme. Mint mondták, lassan  már azon gondolkodnak, autóikkal eltorlaszolják az utat, hogy egy kis csönd legyen végre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!