Hírek

2012.10.14. 09:23

Textilművésznek készült, ma diákokkal varázsol

Káloz – Szelessné Csizmadia Márta munkái barátságossá, szerethetőbbé teszik a helyi általános iskola folyosóit. Otthona pedig olyan, akár egy babaház, mindenütt kedves figurák ülnek, a falat színes szőnyeg borítja, mely hosszú idő alatt készül el. Évente-kétévente azonban újra előveszi a szövőszéket.

Miskei Anita

Szelessné Csizmadia Márta mindig gondolkodik valamin, s végül mindig születik egy új tárgy, ami a lakás, vagy éppen az iskola dísze lesz. A Kálozon élő és tanító asszonynak habár már nagyok a gyermekei, otthona mégis olyan, mint egy babaház. Tele aprócska, vagy nagyobb figurákkal, angyalokkal, tehenekkel, képekkel. Talán ha bátrabb lenne, s – divatos szóval élve - merészebben menedzselné magát, figurái ott ülnének minden iskolás padján, megbújnának a tolltartókon, díszítenék az iskolatáskákat, füzeteket. Hiszen kreativitása határtalan, beborítja az otthont, s a szomszédságában álló iskolát is.

Ha nem egy képzeletbeli mesefigura válik valóssá Márta kezei között, akkor egy másfajta csoda születik. Például szövés közben Az asszony elárulta, rajztanárként a gyerekeket is kreativitásra buzdítja, s igyekszik bevonni őket minden munkába. Így szinte minden diák otthagyja keze nyomát, alkotásának egy darabkáját az iskola falain belül. Ez jó, hiszen jobban vigyáznak az intézményre, melybe járnak, valamint büszkén mutatják a kisebbeknek, vendégeknek rajzaikat, festményeiket. Szelessné Csizmadia Márta pedig nem csak az iskola falait, hanem szinte minden szabad felületet színekkel, mintákkal borít be, varázsol vidámmá, meleggé, otthonossá, s megtölti emlékekkel.

Évente-kétévente szövésre adja a fejét, s születik egy munkadarab, ami a falat borítja. Pici a szövőszéke, ez a legnagyobb panasza. Hiszen ötletekben gazdag, a minták, formák, színek egyszeriben szabadulnak ki, ha leül a szövőszék mellé. De az aprócska szék sem akadályozhatja meg abban, hogy valami egyedit, valami újat alkosson. Legutóbbi munkáját több részben készítette el, s egyszeriben lett nagy és mutatós, amikor elkészült.

Ősmagyar vér folyik ereiben – adta meg a választ arra a kérdésre, honnan törnek elő a motívumok minták. Szerette már gyermekként is a népművészetet, gyűjtötte a mintákat, melyek ma már egyedi kombinációkban válnak saját alkotásainak részévé, például a szövőszék mellett ülve.

 Szelessné Márta aprócska szövőszékén is képes nagy dolgokra (Fotó: Lovász Lilla)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!