Hírek

2012.10.25. 06:07

Színjáték, két napon át - Hét előadás mutatkozott be a PIF-en

Székesfehérvár - Országos színjátszó találkozónak adott otthont a múlt hétvégén A Szabadművelődés Háza, a bemutatkozási lehetőség mellett szakmai beszélgetés, díjazás kecsegtette a fellépőket, akik este lazíthattak is.

Bokros Judit

Fehérváron évek óta hagyomány a megyei színjátszók találkozójának megszervezése, most azonban a 2011-ben alakult Matolcsi Miklós Kulturális Egyesület Paál István Fesztivál névvel országos, amatőr seregszemlét rendezett. A színházművészetet amatőrként művelők jelentkezését várták tehát, korhatár nélkül, s a résztvevők a bemutatkozás lehetősége mellett értékelést is kaphattak a zsűritől. A fiatal egyesület elnökét, Bartyik Gábort két előadás között kérdeztük céljaikról.


-  A fehérvári kulturális élet fellendítése, a kulturális és közművelődési tevékenységek támogatása a fő feladatunk, elsődleges célunk pedig ennek az országos találkozónak a megszervezése volt. A felhívást az interneten is közzé tettük, több csoport jelentkezett, voltak visszalépők, így végül hét fellépő maradt. Ebből négy fehérvári, a Prospero Színkör, a Szabad Színház, az EZIS Színház és Horváth Gergely mutatkozhat be egy-egy darabbal a közönség és a zsűri előtt -  tudtuk meg Bartyik Gábortól, aki hozzátette, hogy az EZIS Színház versenyen kívül indult, hiszen tagjai nagyrészt a szervezőkből állnak.


 Elmondta még: fontosnak érezték  a korábbi évek gyakorlatához visszatérve  a díjazást, valamint a szakmai beszélgetéseket, a zsűri által adott értékelést, hogy legyen professzionális visszacsatolás. Erre három ítészt kértek föl: Tarr Juditot, a Vígszínház művészét, Kozáry Ferencet, a fehérvári Vörösmarty Színház színészét, és ugyancsak a helyi teátrumból Matuz János kreatív igazgatót.


Szombaton kora délután a Szabad Színház nyitotta meg a sort, Márai Sándor Az igazi című kisregényének jól sikerült adaptációjával. A darabban az érzékeny nő, Ilonka (Szabó Anett) egy cukrászdai beszélgetés során idézi fel Bernadette-nek (a rendező Nagy Judit alakítja) rosszul sikerült házassága történetét, azt, hogyan jött rá arra a titokra, amely miatt mindig is kizárva érezte magát férje szívéből, életéből. Monológjait a múltból megelevenedő jelenetek tarkítják, korabeli környezetben. A férj, Péter szerepében Magony Imre látható, a nagy hatású író barátot, Lázárt Fertő László játssza,  anyósként Törsök Márta alakít jót, és figyelemre méltó a cseléd, Áldozó Judit alakját megformáló Szabó Emese játéka is.  A szolgálólány Lidi szerepében Paulik Anna, a cukrászkisasszonyéban Rónafalvi Karola látható.


E darab végül a második helyet érdemelte ki a   vasárnapi eredményhirdetés szerint, első lett a budapesti Tárt Kapu Színház Hulló falevél című előadása,  a harmadik helyen pedig egy szintén fehérvári fellépő, Horváth Gergely végzett az Egy lemur vallomásai című,  Garaczi László-szövegekből készült darabbal (a rendező Czinki Ferenc). A legjobb rendezés díját Micskó Zoltán nyerte el A kopasz énekesnőért (Prospero Színkör), és  ebből az előadásból került ki a legtehetségesebb előadónak tartott Szabó Zoltán is.
 A színjátszók tapasztalatokkal, a közönség  jó élményekkel gazdagodhatott a szemlén, amely jó közösségteremtő alkalom is volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!