Hírek

2012.10.24. 05:13

Olvasói panasz: penészes a városi bérlakás

Székesfehérvár – Tarthatatlan a helyzet, nem csak a fal, de a szekrényben tárolt ruhák is penészednek – ezzel a panasszal kereste lapunkat az önkormányzati bérlakásban élő olvasónk.

B. Kiss László

Panaszosunk két kisgyermekével 2010 nyarán költözött Székesfehérváron a Mura utcai önkormányzati bérlakásba. A gondok hamar jelentkeztek, amint azt 2011. januárban levélben jelezte a lakás kezelőjének, a Székesfehérvári Épületfenntartó és Hőszolgáltató Zrt.-nek, a Széphőnek. Penészedett a fal, hullott a vakolat. A panaszos többféle vegyszert is alkalmazott, a penész azonban egy-két héten belül kiújult.

Olvasónk szerint ennek az az oka, hogy a lakásban hőhíd keletkezik, amelyet a nem megfelelő szigetelés okoz. A Széphő – derül ki a bérlő és a lakás kezelője közti levelezésből – egy szellőzőt épített be az erkélyajtóba. A probléma azonban ezzel sem oldódott meg: tavaly novemberre a penészesedés még fokozottabban jelentkezett. Már a szekrényben tárolt ruhákat is megtámadta a gomba. A helyzet tarthatatlan, a probléma orvoslása érdekében pedig azóta sem történt semmi érdemleges – állítja a a lapunkat megkereső panaszos, aki neve elhallgatását kérte.



A Mura utca 4. Aban, ahonnan a panasz érkezett 38 szociális bérlakás található; 33 négyzetméteres, egy szobás, összkomfortos a szóban forgó otthon – mondta el érdeklődésünkre Kovácsné Varga Ildikó, a Széphő Zrt. önkormányzati ingatlankezelési osztályvezetője. A házat 2002- 2003-ban építették korszerű technológiával, 38-as falvastagsággal, a hőtechnikai szabványnak megfelelően. Hasonló problémát a 4. A-ból máshonnan nem jeleztek, a 4. Bből viszont három – egymás feletti – lakásból is.

Ezek esetében szakértői vélemény készült, amely szerint a penészesedés több fűtéssel, gyakoribb szellőztetéssel megoldható. Ugyanakkor a 4. A-ban lakó bérlő télen csak egy hősugárzóval fűtötte a lakást – tudtuk meg az osztályvezetőtől, akinek nincs tudomása az épület esetében kivitelezési hibáról. A műszaki ellenőr, aki átvette a házat, nem talált ilyet – mondja. Kovácsné Varga Ildikó végül fotókat mutatott a szóban forgó lakásról. A januári felvételeken például nem csak az ajtó fölött, de fűtőtest mögött is felfedezhető a penész. A Széphő augusztusban is készített fényképeket. Ekkor mérték a páratartalmat, amely lényegében minden helyiségben ideális volt. A lakásban ekkor 26,5 fok meleg volt. Az ekkor készült fotókon pedig nyoma sincs a falakon penésznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!