Hírek

2012.10.26. 19:24

Lakóháznak használt présház gyulladt ki Martonvásáron

Martonvásár - Egy férfi könnyebb sérülést szenvedett, amikor pénteken tűz ütött ki egy présházból kialakított lakóházban a városban.

feol.hu

Fejér megyébe tűzesethez riasztották a katasztrófavédelem érdi hivatásos tűzoltó egységeit október 26-án, pénteken kora este. Martonvásáron, az Orbán-hegyi úton egy présházból kialakított lakóházban a fatüzelésű kályha mellett bútorok égtek. A tűzeset során egy férfi könnyebb sérüléseket szenvedett, őt és - kivizsgálásra - egy kislányt a mentők kórházba szállították. A lángokat az érdi tűzoltók fékezték meg. A kigyulladt házban lakók részére az önkormányzat szükséglakást biztosít - közölte Szabó-Bisztricz Anett megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A meteorológiai előrejelzések szerint hétvégén jelentősen lehűl az idő. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a hideg idő beköszöntével ismételten szeretné felhívni a figyelmet a tüzelő- és fűtőberendezések, valamint a kémények karbantartásának fontosságára, a körültekintő fűtésre. Szilárd tüzelőanyaggal (pl. fa, szén, szalma) üzemelő berendezés közelébe éghető anyagot nem szabad elhelyezni. A füstcső hézagmentesen illeszkedjen, mert a visszaáramló füst mérgezést, a széteső cső tüzet okozhat. A szilárd tüzelőanyaggal üzemelő kazánok, kandallók, kályhák nyílt égésterűek, tehát a működéshez szükséges oxigént a környezetükből nyerik! Ha a tüzelőberendezés a lakásban van, ügyeljünk arra, hogy mindig legyen a tökéletes égéshez elegendő levegő, figyeljünk a megfelelő szellőztetésre! Lehetőleg csak kihűlt hamut és salakot öntsünk konténerbe. Forró hamut nem szabad üríteni épületben, vagy annak közvetlen közelében, műanyag hulladékgyűjtőbe, illetve ahol az tüzet okozhat, például a száraz aljnövényzetet meggyújthatja.

Az elhanyagolt kémény koromtűzhöz vezethet. Ügyeljenek a kémények állapotára, a tüzelőberendezést csak a gyártó által ajánlott tüzelőanyaggal üzemeltessék - ha problémát tapasztalnak - de évente legalább egyszer mindenképpen - ellenőriztessék kéményseprővel!

A fűtési időszakra vonatkozó megelőzési tanácsokról bővebben a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján is tájékozódhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!