Hírek

2012.09.14. 04:27

Vajon sikerül hazacsábítani a külföldön munkát vállalókat?

Székesfehérvár - Különböző akciók, programok révén nem csak a kormány, de több más szervezet is igyekszik hazacsábítani a külföldre távozó, ott ideiglenesen vagy tartósan munkát vállalókat. Főként a kvalifikált munkaerő esetében elemi érdeke ez az országnak.

Zsigó Ferenc

Éva hat éve szerzett egy rendezvényszervező OKJ-s papírt és közgazdász diplomát. Öt évvel ezelőtt ment ki mérnökként végzett párjával Londonba, ahol ő pincérként dolgozott, a fiú internetes alkalmi munkákat vállalt. Három év alatt ketten annyit tudtak félretenni, hogy hazatérve itthon lakást vettek. Munkát viszont nagyon nehezen találtak. Éva hat hónap, párja csak egy év múltával talált a végzettségének megfelelő állást, ahol felét keresik a kinti fizetésnek.


A felmérések szerint az elmúlt években  az európai munkaerőpiac megnyitása óta  közel 3 millió ember hagyta el szülőhazáját külföldi munkavállalás céljából, köztük több százezer magyar állampolgár. Ezen munkavállalók több mint fele vissza kíván térni hazájába, de problémákba ütközik az újbóli elhelyezkedésnél. Egy tegnap kezdődött, kétnapos fehérvári szimpózium keretében hét országból 12 szervezet szakemberei vitatták meg a helyzetet, s ismertették a hazacsábítás különböző módozatait.

- A külföldi munkavállalás során olyan kompetenciákat, készségeket lehet megszerezni, amik itthon kamatoztathatók. A székesfehérvári Közép-Pannon Zrt. támogatja a visszatérni kívánó migránsokat egy új EU-s projekt révén, melynek célja a regionális munkaerőpiac igényeinek összehangolása a visszatérni kívánó emberek képességeivel - mondta el a szimpozium szünetében Fiedler Ágnes projektmenedzser. Megtudtuk még, hogy jelenleg egy olyan online kérdőívben feltett kérdésekre írt válaszok elemzése folyik, amelyben a hazatérés nehézségeit firtatták a szakemberek. Az elemzést követően egy úgynevezett egyablakos ügyintézési rendszert indítanak - Fehérváron még szeptemberben -, ahol a migránsok ügyeit intézik.

Vajon hogy lehet hazacsábítani azt, aki az itthoni bérnek többszörösét keresi külföldön?  - vetettük fel. Thilo Lang, a lipcsei Leibniz Regionális Földrajzi Intézet munkatársa, a Re-Turn projekt menedzsere elmondta, hogy nem minden a pénz, a szolgáltatások színvonala, a családok segítése, és még sok más módszer kell, hogy beépüljön a hazatérőket segítő projektbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!