Hírek

2012.09.28. 20:26

Tündérkertet varázsolnak - Két kastély parkja is megújulhat Fejérben

Fejér megye – Egy kastély csupán a hozzá méltó parkkal az igazi. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő most két megyei kastély kertjének felújítási terveit is elkészítteti – uniós pénzből. Ez lesz az első lépés.

B. Kiss László

Fejér megyében két kastély parkja is – várhatóan – EU-s forrásból újul meg. Első lépésben az ezt célzó tervek készülnek el: a tervezés finanszírozását szolgáló összeget uniós pályázaton nyerte el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. A szóban forgó két park a fehérvárcsurgói Károlyi- és a bicskei Batthyány-kastély kertje. Az örvendetes hírt pénteken, a Károlyi-kastélyban tartott sajtótájékoztatón jelentették be.

A kulturális találkozóhelyként, illetve szállodaként működő fehérvárcsurgói Károlyi-kastély épületének felújítása a közelmúltban fejeződött be. A 21 hektáros park korhű felújításának terveire mintegy 12,7 millió forintot nyert a MNV Zrt., amely költségvetési szervként – mint azt Marjay Gyula, a társaság ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója elmondta – sokáig nem pályázhatott uniós forrásokra.

A bicskei Batthyány-kastély immár nyolcvan éve gyerekotthonként működik, a park felújítási terveire szinte fillérre ugyannyi, 12,6 millió forintot nyert az MNV Zrt. Mindkét kastélypark egyedülálló szépségű volt a maga korában. Ezt a korhű állapotot kívánják visszaállítani most. Fehérvárcsurgón a kiszáradt tavat is helyreállítják, Bicskén pedig – ezt ígérik – valóságos tündérkertet varázsolnak az egykori főúri rezidencia köré. A tervek elkészítése, melyhez most már rendelkezésre áll a fedezet, persze csak az első lépés. A megvalósítás, az eredeti állapotot célzó munkák elvégzése jelenti majd a következőt. Erre forrást újabb pályázat révén kíván előteremteni a társaság. Ehhez Fehérvárcsurgó esetében további 235 millió forintra, Bicske esetében pedig további 230 millióra van szükség.

Egy kastély csak a hozzá méltó parkkal az igazi – hangzott el a sajtótájékoztatón. Ha megvalósulnak a tervek, a két kastély bizonnyal még kedveltebb turista célpont lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!