Hírek

2012.09.13. 17:49

További ízelítő a Kulturális örökség napjai megyei kínálatából

Fejér megye - Már ízelítőt adtunk a Kulturális örökség napjainak szombati és vasárnapi programjaiból. Ma kiegészítjük a kínálatot, kedvcsinálóként a hétvégére.

Szabó Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérváron csütörtökön külön sajtótájékoztatót szenteltek  a  fehérvári  lehetőségeknek. A  már ismertetett helyszínek  mellett  a  Hiemer-ház  is  várja a látogatókat, szombaton 9-től  13,   másnap  10-től 17 óráig.  Az első napon 9, 10, 11, 12 órakor, vasárnap  10, 11, 13, 14, 15, 16 órakor  indulnak a vezetett csoportok, vasárnap  Igari Antal  Fejér megyei főépítésszel. 

Az Árpád  Fürdő mindkét napon 8-tól 11 óráig látogatható, és fél óránként járhatják be az érdeklődők a műemléket.  Utána  helyi termelők mutatják be termékeiket  a rendezvényteremben.  A Szerb Ortodox Templom  szombaton  és vasárnap 10-től 17 óráig lesz nyitva.  Szeptember 16-án  18 órakor  a szentendrei  szerb ortodox kórus ad hangversenyt.  A Fehérváron élt Katerina  Ivanovity  műveiből  a templomban rendeznek kiállítást. 


A Városháza  szombaton, 15-től 19 óráig nyitja meg kapuját, és természetesen a nagyterem is megtekinthető.   A Megyeházán kizárólag a  2. emelet látogatható, ott viszont a III. Béla Lovagrend lesz a házigazda. Szombaton 10-től 20, vasárnap 10-től 17 óráig. Szeptember 15-én  17 óráig  folyamatos játszóház lesz  a gyerekeknek, 17 órától  interaktív divattörténeti bemutató, 18 órakor reneszánsz  táncbemutató, 18.30-tól táncház színesíti a programot. Másnap  lovagkori kiállításra,  és divattörténeti bemutatóra invitálnak. Mindkét napon folyamatos a tárlatvezetés.

A Ciszterci Nagyboldogasszony  Templom  szombaton 18-tól 22 óráig vár mindenkit, a 18 órakor kezdődő mise után Sipos Péter  tart orgona és fúvós zenei áhitatot.
A Terembura  egyesület   az idén is csatlakozik a Civilek Éjszakája rendezvényeihez. A Rác utca 15. szám alatti épületben délután 16 órakor kiállítás nyílik a nyári táborokban készült alkotásokból, 17 órától a kreatív műhelyekben, papírjátékok, hasznos holmik készülnek, lesz diavetítés, közös mese írása, esti zajokat produkál a Drummers zenekar, közben pedig a legkülönbözőbb társasjátékok és Arany Gold Zoltán vizuális, optikai játékai várnak mindenkit a kertben.

 Bicskén szombaton, 10 órától a város kincseit mutatják be. A program a Petőfi Művelődési Központ megismerésével indul. Ezután felkeresik a római katolikus és a református templomot, Bicske tereit, parkjait, köztéri szobrait, végezetül pedig a Batthyány-kastélyba és arborétumba látogatnak el.  Délután 14 órakor indul a Bicske kincsei 2., amelyen a település  nevezetes helytörténeti emlékeit  mutatják be.  Vasárnap, 9 órakor  a  művelődési házban kezdődik a honismereti csillagtúra. 

 Csákváron  az Esterház-kastély  kínál látnivalókat, szombaton és vasárnap 10-től 16 óráig. A vezetések óránként indulnak. Iszkaszentgyörgyön, az Amadé-Bajzáth- Pappenheim Kastélyban helyi lakosok idegenvezetésével lehet körbesétálni az épületben  szombaton és vasárnap 10-től 16 óráig.

 A kulturális örökség napjaival párhuzamosan a szakrális  terek is megnyílnak. Ráckeresztúron, a Szentkereszt Felmagasztalása Templomban   szombaton és vasárnap köszöntés lesz  a kétnapos ünnepségen. Szombaton 17 órától előadások is lesznek, többek között  a templomépítő elődökről Herkli Antal   tolmácsolásában, vasárnap pedig 10.30-kor kezdődik  Ráckeresztúr templombúcsúja, utána következik a búcsúi szentmise.

Korábbi cikkünk itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!