Hírek

2012.09.15. 04:56

Tigi, aki kiszagolta a drogot

Székesfehérvár - A szerdai nagyszabású rendőri akcióban, melynek során négy kábítószer-terjesztőt és tizenegy drogfogyasztót fogtak el, sokat jelentett a Tigi nevű kábítószerkereső kutya segítsége.

Zsigó Ferenc

A Székesfehérváron és több városkörnyéki településen végrehajtott házkutatás során többféle anyag került elő, a gyanúsítottak fiatalok, egyikük fiatalkorú. Négy embert vettek őrizetbe az akció során, őket kábítószer kereskedéssel, terjesztéssel gyanúsítják. Előzetes letartóztatásukról tegnap döntött a bíróság.
Az akció  sztárja Tigi, a kétéves holland juhászkutya és gazdája, nevelője, Rudniczai Rudolf volt.

A törzszászlóssal és neveltjével, Tigivel tegnap találkozhattunk a megyei főkapitányság udvarán.
- Bő egy évvel ezelőtt kaptam meg Tigit a rendőrségi tenyésztelepről, azóta dolgozunk együtt - idézte fel a fajtatiszta holland juhászkutyával való megismerkedését Rudniczai Rudolf. Az eb mindeközben élénken figyelt gazdájára, talán némi féltékenység is áthatotta viselkedését, amiért a törzszászlós velünk beszélgetett és nem vele játszott.
- Nagyon szeret labdázni, a munka is úgy zajlik, hogy ha kiszagol valamit, jutalmul megkapja a labdáját...

És már látjuk is a rögtönzött bemutatót. Elhangzik az "Ül!" vezényszó, Tigi megmerevedik, csupa figyelem, tudja, hogy ilyenkor munka jön (és persze utána a labda), majd élénken szimatolja körbe a rendőrautót.
- Most nem fog találni semmit, mert nem rejtettem el gyakorlóanyagot, de ennek ellenére megkapja a labdát, hiszen megdolgozik érte - mondja a gazdi, miközben a kutya élénken szimatolja végig az összes kereket.

A törzszászlósnak - aki 1994-ben állt rendőrnek - 1995-től öt éven át volt járőrkutyája, ezt követően foglalkozik nyomkövető és kábítószerkereső kutyákkal. A privát életben is van kutyája, kettő is: egy airedale terrier és egy németjuhász.
- A munkakutyákat hazaviszem, ha készenléti szolgálatban vagyunk, jól megvannak az enyéimmel otthon - válaszol Rudolf arra a kérdésre, hogy nincs-e ramazuri, veszekedés, ha együtt vannak az ebek.  - Szót értek velük, falusi gyerek vagyok, kicsi koromban a kutyák segítettek járni tanulni - teszi hozzá mosolyogva a törzszászlós, miközben Tigi türelmetlenül újra feladatra vár, fel-felugrál gazdájára.

Amikor a szerdai akcióról kérdezzük Rudolfot,  elöljáróban rögtön elmondja, hogy sohasem tudja - nem is tudhatja -, mi lesz a feladat. Az eligazításkor elhangzik,  hol kell kutatni, a rajtaütések alkalmával a köznyelven kommandós kollégák behatolnak a helyszínre, s miután ők végeztek, csak akkor jöhet a kutya.
- Figyelni kell arra, hogy a kutya ne sérüljön, tehát ha például üvegcserép van a helyszínen, akkor nagyon kell vigyázni, s emeletes ház esetén általában felülről lefelé kutatunk. Természetesen a gyanúsított szobája az elsődleges, aztán jön a többi helyiség. Ebben az akcióban Sárszentmihályon, Gánton, Szabadbattyánban is jártunk Tigivel. A kutya kiszagolt többféle anyagot, volt gyanús fehér por, fű és gomba is - idézte fel az akciót Rudniczai Rudolf, miközben Tigi újra követelte a labdáját.

A rendőrségi akcióról ide kattintva olvashat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!