Hírek

2012.09.23. 06:47

Mobilitás, autó nélkül - Futással, bringázással az egészségért, a jobb környezetért

Székesfehérvár – A fiatalokat is bevonták az idei programokba az Európai Mobilitás Hetén. A diákok a közlekedési szabályok pontos ismerete mellett azt is megtapasztalhatták, milyen lehet egy élhető, szmogtól, zajtól mentes nagyváros. A szervezők célja nem csak az volt, rámutassanak a kerékpározás örömére, hanem az is, hogy a fiatalok szemléletét formálják.

Miskei Anita

Az Európai Mobilitás Hetében a megyéből három település, Csákvár, Dunaújváros és Székesfehérvár csatlakozott a programokhoz, s az autómentes naphoz. A megyeszékhelyen nagy hagyományai vannak már a programoknak, melyek egyik legnépszerűbbike éppen a közös kerékpározás, mely ezúttal is pénteken délután indult a Halesz parkból. A programok azonban már hétfőn elkezdődtek, amikor az általános– és középiskolás diákok számára rendezett konferenciát a Gaja Környezetvédő Egyesület. A szervezet célja, hogy ráébressze a fiatalokat a környezetvédelem és a mozgás fontosságára. Ezek mindegyike mindinkább adott a királyok városában is. Például egyre több iskolában figyelnek arra, hogy legyen elegendő számú és biztonságos kerékpártároló, s ha tehetik, a rendőrség segítségével közlekedési vetélkedőkön is mélyítik a tanulók tudását. Sőt, tavaly már az óvodában is vetélkedhettek a gyerekek, kerékpárral kerülgették a bójákat, s ügyeltek arra, milyen színre váltott a jelzőlámpa.

A tizenegyedik alkalommal meghirdetett programokra egyébként Székesfehérvár több kerékpáros programmal is készült, hiszen bővült a városban található kerékpárutak száma, amit ezúttal a gyerekek is igénybe vettek. Pénteken a kora reggeli órákban bringával óvodába, iskolába igyekvőket reggelivel jutalmazták meg. Nagy Zsolt, a Székesfehérvár önkormányzata Közlekedési és Kommunális Iroda vezetője és Májer László, rendőr százados a fiataloknak tartott előadást hétfőn, melyben szó volt a biztonságos és szabályos közlekedésről is. Aztán a héten kirándulásra buzdítottak mindenkit, s arra, hogy néhány napra tegyék le autóikat. A kezdeményezés sikerességét mutatja, hogy többen választották a héten a kerékpározást, de azért így is maradt autós szép számmal az utakon.

Pedig az egyhetes program célja továbbra is az, hogy egy fenntartható és környezetbarát városi közlekedést, s általa élhetőbb nagyvárosi életet alakítsunk ki, s éljünk. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampányának célja az, hogy az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére ösztönözze, és polgáraik a gépkocsik használata helyett más közlekedési módokat, a kerékpározást, a gyaloglást vagy a közösségi közlekedési eszközöket részesítsék előnyben. A programsorozat tetőpontja a szeptember 22-i Európai Autómentes Nap volt, az Autó nélkül a városban című rendezvény, melyhez megyénk is csatlakozott. Ahogyan a GYSEV és a MÁV is támogatta a rendezvényt, hiszen vonataikon ingyen utazhattak szombaton azok, akik érvényes forgalmi engedélyt mutattak fel a menetjegy helyett. Sőt, egész héten ingyenes volt a kerékpárszállítás is.

Székesfehérváron a sportok szerelmesei különösen kedvelik a mobilitás hetét, csütörtökön a Halesz parkját a futók vették birtokukba, pénteken délután pedig hagyományosan a kerékpárosok gyűltek össze, hogy egyszerre vonuljanak fel. Ahogy minden évben, úgy idén is csatlakoztak az akcióhoz fiatalabbak, idősebbek, sőt, egész családok is. Egy édesanya, Seres Zoltánné, Enikő elárult: nap mint nap bringával közlekednek a városban. Ma már az óvodába is a kétkerekűvel érkeznek, s a későbbiekben az iskolába is azzal járnak majd a gyerekek. A kertvárosból gyakran egyszerűbb kerékpárral bejutni a város intézményeibe, mint busszal, ráadásul olcsóbb és egészségesebb is, 15-20 percnyi mozgást a kisebbek is kibírnak. Persze csak akkor, ha nem zuhog az eső, nincs fagy. Egyébként egész hosszan, szinte az év egészében használják a biciklit. Enikő hozzáfűzte, a gyerekek még csak oviba járnak, de már jól ismerik a szabályokat, s arra akkor is felhívják a szülők figyelmét, ha autóban ülnek.

Engedjünk a szabályok mentén - Jegyzet

Édesanyám hosszú évek óta kerékpározik. Eshet az eső, fújhat a szél, amíg nem jegesek a járdák s a kerékpárutak, addig bringázik. Sokszor azonban nincs biztonságban, pedig betartja a szabályokat. Ha épp nincs kerékpárút, de van kevésbé forgalmas járda, inkább azt választja. Mégis sokszor agresszív viselkedéssel találkozik. Az autósok leszorítják, legutóbb pedig egy illuminált állapotban a bicikliúton imbolygó ember vágta hátba, „na menjél” felkiáltással.  Autósként persze sokszor látom, a biciklisek egy részét nem érdeklik a szabályok. De azt is érzékelem, hogy négy keréken gurulva, egy kaszni biztonságában sokan bátrabbak és durvábbak. Talán jó lenne, ha mindkét fél engedne. A kerékpáros a kerékpárutat választaná, akkor is, ha neki piros, a gyalogosnak pedig zöld a lámpa, s az autós figyelmesebb lenne, és jobban ügyelne a bringásokra. Mert őket is hazavárják

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!