Hírek

2012.09.15. 06:38

Gyengék, mint a harmat? A napi testnevelés óra segíthet

Székesfehérvár - Meghökkentően gyenge fizikumúak a mai gyerekek - mutatott rá a szomorú tényre egy magyar fittség mérő teszt. A kötelező napi testnevelés órától sokat várnak a tanárok is.

Silye Sándor

A tanév első két hetének tapasztalatából ítélve az első, ötödik és kilencedik osztályos gyerekek szorgalmasan sportolnak a napi testnevelés órákon, s még ha szokatlan is számukra a mindennapos mozgás, teszik a kötelességüket.  Iskolája válogatja, hol milyen körülmények között tudják  tenni, egy viszont  biztos: a testnevelő tanárok szerint igencsak szükség volt már az óraszámok növelésére. Mégpedig azért, mert a mai  gyerekek roppant gyengék...

A  testnevelő tanárok éves értekezletén, amelyet a  Tóvárosi Általános Iskolában tartottak,   a Belvárosi I. István Középiskola tanára, Borostyán Lajos, a középiskolai szakmai fórum vezetője, országos szakértő iskolai testnevelés  vonalon, rávilágított: a kormányhivatal legutóbbi hatósági ellenőrzése, melyen a tanulók fizikai állapotát mérték, lesújtó eredményt mutatott. A Hungarofit teszten, amikor mérik többek közt a hasizom, hátizom, lábizom dinamikus erejét, az elmúlt évek átlagát tekintve a kilencedikesek zöme nem érte el a közepes minősítést. A teszt során elérhető kategóriák egyébként az igen gyenge, gyenge, elfogadható, közepes, jó, valamint kiváló lenne. 

-  A testnevelési órák növelésével ez az eredmény, kell, hogy változzon - mondja a szakértő, aki szerint azok az iskolák, amelyek nem készültek előre az új tanév testnevelési kihívásaira, most nehezebb helyzetben vannak. Merthogy a tanulóknak van választási lehetőségük... 
- A diákok, ha egyesületben sportolnak, továbbra is kérhetik, hogy csak három testnevelés órájuk legyen egy héten, a többit ugyanis a sportegyesületben teljesítik -  mondja a szakértő, akinek  tapasztalata szerint a kilencedikes diákoknak alig harmada tagja valamilyen sportegyesületnek.  - Emellett választhatják azt is, hogy az oktatási intézményben szakkör keretében, akár játékos formában töltsék azt a plusz két órát. Azoknak, akik egyik lehetőséggel sem élnek, az iskola oldja meg a heti ötszöri testnevelés órát. Az én iskolámban a szervező munkát elkezdtük júniusban, tartottunk egy szülői értekezletet a leendő kilencedikesek szüleinek, bemutattuk a lehetőségeket. A beiratkozásnál  már tudtuk is, mit választottak a gyerekek - mondja Borostyán Lajos. Ám azok az iskolák, amelyek ezt nem tették meg, most szembesültek a szervezési problémákkal.

 Az éves értekezleten egyébiránt az idei tanév versenynaptárát beszélték meg a pedagógusok, s elköszöntek  két nyudíjba vonuló  kollégájuktól, a Tóvárosi tanárától, Nagy Sándortól és a Váci Mihály Ipari Szakképző iskola biológia-rajz-testnevelés szakos pedagógusától, Karóczkay Ottótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!