Hírek

2012.08.28. 15:59

Vasmű: az elbocsátás a veszteség ára

Dunaújváros - A négy éve tartó gazdasági válság eredményességre, piaci pozíciókra gyakorolt hatásával és a termelés magas fix költségeivel indokolja a cégvezetés a vasműs létszámleépítést - írja a Dunaújvárosi Hírlap.

Munkácsi Imre

A tervezett, mintegy 800 fős létszámleépítés menetrendjéről még nem, indokairól viszont közleményben tájékoztatta lapunkat az ISD Dunaferr Zrt. A Várkonyi Zsolt PR-főosztályvezetőtől kapott tájékoztatás szerint: a cégcsoport veszteségei kényszerítik ki az eltervezett lépéseket.

A társaságcsoport egyik fő gazdasági problémája az indokolatlanul magas fix költség, amelynek jelentős része a személyi jellegű ráfordításokból adódik. Korábban a cég vezetése már jelezte ezen költségek csökkentésének és - a dolgozókat  illető  Kollektív Szerződésbe foglalt -, kiegészítő ösztönzési elemeket biztosító (pl. karácsonyi- és szabadságos bér kifizetése) feltételek átvizsgálásának, illetve a szervezeti felépítés és a létszám lényeges optimalizálásának szükségességét.

A menedzsment ezen túlmenően is minden lehetőséget felkutat a takarékosságra. Folyamatosan felülvizsgálják az anyagok és szolgáltatások beszerzésére kötött szerződéseket, megszüntették a vezetők szolgálati autóinak saját célú használatát, a szolgálati lakásokat és ezek költségtérítését, és kidolgoztak egyéb más költségcsökkentő programot is. 

 Mindezek mellett elkerülhetetlenné vált a tartósan veszteséges és a helyzet javulására semmi jelet nem mutató  Lőrinci Meleghengermű december 1-jei bezárását megcélzó döntés, mivel 2012. első félévében az üzem veszteségei már elérték az 5 millió dollárt. A tervezett csoportos létszámleépítésről értesítették a hatóságokat, s jelezték, hogy az eltervezett  létszámleépítéseket  -a dunaújvárosi szervezeteket érintően is - a magyar jogszabályokban és a kollektív szerződésben foglaltaknak megfelelően hajtják végre.
 A közlemény szerint az eltervezetteken túl a fizikai munkavállalók létszámának további lényeges csökkentését nem tervezik a cégnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!