Hírek

2012.08.19. 09:36

Vadásznap Alapon

Alap - A vadászokért és a vadakért szólt a fohász. A szabadtéri Szent Hubertus-misét Mészáros János mb. esperes celebrálta a szombati vadásznapon, közreműködött a veszprémi Bakony Vadászkürt Egylet.

Varga József

Vadat és halat - válaszolta imígyen a költő szavaival Juhász László, amikor azt firtattuk tőle, hogyan is kerül a halászlé a vadételfőző verseny kínálatába. Nem mintha bárki is visszautasította volna az ízletes halételt - persze a zsűrinek a jóféle szarvaspörköltből vittek kóstolásra.

Julika és Erika - Méhes Lajosné polgármester és Nyikosné Katzenberger Erika körjegyző - fácánlevessel kínált, melybe házilag készült cérnametélt is került. Különlegességét az adta a levesnek, hogy ők maguk főzték

Többen a levesekre hegyezték ki a dolgot, de csak azért - magyarázta somolyogva Nagy Dezső és Tar János -, mert a szervezők kimondottan pörköltfőző versenyt hirdettek. A versenybe nevezett vaddisznópörköltjük mellett ők marharagut is alkottak, fácánhúsos grízgaluskával.

A válogatott sültekről, pástétomokról, töltött húsokról, no meg a házi rétesről ne is beszéljünk - hét nyelven beszélt szombaton valamennyi étel Alapon.

A Sárréti Egyetértés Vadásztársaság vadgazdálkodásra alkalmas területe kicsivel több, mint 8700 hektárt tesz ki, a tagok létszáma 47 fő - mondta el érdeklődésünkre Méhes Lajos elnök. A társaság birtokosa a Gróf Nádasdy Ferenc-díjnak, helyzetüket a szervezettség és a stabilitás jellemzi. A Nádasdy-díjjal mind a vadászat, mind a vadgazdálkodás terén kiemelkedően teljesítő gazdálkodók munkáját ismerik el.

A vadásztársaság szombaton a Kazsoki tanyára invitálta az érdeklődőket az egész napos hagyományos kavalkádra. A színes programok sorában koronglövő bajnokság, íjász, kutya, solymász és szarvasbőgő bemutató is szerepelt. A két Baranya megyei fővadász, Jung Jenő és Fehér Péter a triton csigát és a magyar szürke marha szarvát megszólaltatva imitálta a bőgő szarvasok hangját. A nap folyamán huszárok díszelegtek és vadászhintók is felvonultak, az alkalmi vadászkiállításon ruhákat, trófeákat, fa- és csontfaragásokat, késeket, festményeket, fotókat csodálhattunk meg.

Délután táncos formációk léptek színpadra: a sárbogárdi Black Horse Country Club hölgyei, az alapi Ten Dance tánccsoport, Szőke Fanni és Radnai Zoltán versenytáncospár, az alapi iskolások gyermektánccsoportja, a Bogárdi Mazsorettek. A sárszentmiklósi Bodoki Betti mai slágereket énekelt, a tombolasorsolás fődíja egy vadászfegyver volt, műsort adott az alapi Mezőföld Népi Együttes. Nádas György humorista hogy, hogy nem a vadászokra is kihegyezte mondandóját, este pedig nóta és rock and roll szólt mindenki kedvére. Csuti Csaba és Bácskai Dóra dalénekest Lakatos György és népi zenekara kísérte, azután Boka és a Klikk együttes koncertezett, majd kezdetét vette a vadászbál.

Kereszt az agancsok között

Szent Hubertus a vadászok, lövészcéhek, erdészek, kohászok, csengettyűkészítők, mészárosok, szűcsök és tímárok védőszentje, a kutyákat veszettség ellen védő szent, kutyaharapás és kígyómarás ellen is kérik oltalmát. Hubert (†727) a legenda szerint egy lotharingiai hercegi család elkényeztetett sarjadéka volt, aki teljesen a világi örömöknek élt. Egyszer nagypénteken is kiment vadászni: hirtelen egy szarvas tűnt föl előtte, amely agancsai között keresztet viselt. A látomás annyira megrendítette, hogy megváltoztatta életét. Megtért, és Lüttich első püspökeként szolgálta a Teremtőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!