Hírek

2012.08.29. 06:12

Szeptember közepén ismét megrendezik az Aba napokat

Aba - Idén huszadik születésnapját ünnepli az Aba napok fesztiválja. Az 1992-ben új formákkal, új tartalmakkal útjára indult rendezvénynek 2010 után most ismét örülhet majd a közönség.

Miskei Anita

Hamarosan ünnep lesz Abán: egy esztendő  kihagyás után most ismét megrendezik az Aba napokat szeptember 14-16-a között. 1992-ben Tanka János díszpolgárrá avatásával kezdődött a rendezvény, mely napjainkban is őrzi az akkori program szellemiségét. Őrzi az Aba napok hagyományait,  az értékeket, amit ez a nehéz sorsú, mégis újra erőt gyűjtő és talpra álló közösség teremtett meg. Hiszen a falunapi rendezvényekből mára fesztivál lett, mely legalább  oly népszerű és ismert, mint a zamárdi, vagy éppen a Sziget fesztivál.  
Kossa Lajos, Aba polgármestere elmondta, az  Aba napok 20 éves jubileumát ünneplik az idén.

- Nehéz időszakon van túl az önkormányzat és a faluközösség is. Remélem, hogy ebben az ünnepi körben feloldódhatunk,  az átélt, megtapasztalt nehéz hónapok után most végre örülhetünk egymásnak, újra bízhatunk a közösség erejében - emelte ki Kossa Lajos. Majd hozzáfűzte:  Rengeteg fesztivál van, mi mégis szeretnénk megőrizni az Aba napok varázsát, megmutatni annak szépségét. Ezért folytatjuk a hagyományokat, megőrizzük, s bővítjük az értékeket - mondta a polgármester, utalva az Aba napok egyik újszerű, gazdag programokat is kínáló rendezvényére, a  Hagyományok forrására, amely ugyan csak néhány  éve vált a három napos fesztivál egyik programjává, mégis töretlen népszerűségnek örvend, s az abai értékek egyik legfőbb képviselője.

- A rendezvény  célja, hogy rámutasson a közösségközpontúság fontosságára. Méginkább nyitunk a gyermekek és a fiatalok irányába, ezzel is igazolva, hogy a múlt, a jelen és a jövő nem csak megfér egy helyen, de a jó közösség alapja, erejének forrása is egyben.
Kossa Lajos hangsúlyozta, az elmúlt húsz év egyfajta összegzésének szánják ezt a rendezvényt. De egyben jövőbemutató is lesz, ahol már a következő húsz év tervei is kibontakozhatnak.

Az adósságrendezés évében az önkormányzatnak, a településnek, a helyieknek erről a nagy hagyományokkal bíró, az ország egészében népszerű rendezvényről is le kellett mondania.
Mára a pénzügyi zavarokat tisztázták, s az önkormányzat az ünnep jegyében rendezi meg az Aba napokat, melyhez sokan társadalmi munkával, szponzori támogatással járulnak hozzá. Emellett az önkormányzat idei költségvetésében elkülönített forrást a rendezvényre és pályázati pénzt is bevonnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!