Hírek

2012.08.10. 19:52

Kopjafát vittek a Nyergestetőre

Felcsút - Az igazi, személyes és maradandó élményünk, amit magunk átélünk. Ez az érzés vezette Flier Éva iskolaigazgatót, amikor egy csapat tanítványával felkerekedett, s az erdélyi testvértelepülésre utaztak.

Zsohár Melinda

Száz filmnél, olvasmánynál többet ér az átélt élmény, amellyel megrakodva tértek haza egy hét után a felcsúti Endresz György Általános Iskola tanulói Csíkmenaságról. Hivatalosan tavaly írták alá a testvértelepülési megállapodást, de a kapcsolatok régebbiek, s meglehetősen sűrűek az utazások ide és oda. Flier Éva igazgató történelem szakos tanár, s Erdély-szerelmes, ezt nem tagadja. Több éve vágyott rá, hogy tanítványainak megmutassa, milyen a Kárpát-medence amaz szöglete, ahol több száz kilométerre a határtól magyarok élnek, s ezer szállal kötődnek az anyaországhoz.


-  A mai gyerekek könnyebben utaznak, mint mi hajdan, de ilyen vendégszeretetben talán nem lesz részük többet, bárhová vezessen is útjuk a világban -  állítja meghatottan, míg a sok-sok képet nézegetjük a számítógépen. - Családoknál szállásoltak el bennünket, a házigazdák a szívüket is kitették.  S mennyi minden belefért a kurta hétbe! Az itthon, Felcsúton felállított trianoni emlékkő másolatát, s egy kopjafát vittünk magunkkal, s azt a legendássá vált Hargita-béli Nyergestetőn állítottuk fel, közösen a menaságiakkal - mutatja a beszédes képet.

Sólyom László volt köztársasági elnökünk kopjafája is ott található a többi között, amelyeket az emberek spontán, afféle szívbéli mozgalomként kezdtek állítani. Szimbolikus a helyszín, a magyar Thermopülének is nevezik, utalva az ókori híres csatára és önfeláldozásra. A szabadságharc végén, 1849. augusztus 1-jén pár száz huszár szállt szembe Gál Sándor vezetésével az orosz cári túlerővel, s árulással győzték le a maroknyi magyart.

 Emellett sok vidámságban volt része vendégeknek és vendéglátóknak, mert a felcsúti iskolából 22 színjátszó,  zenélő diák utazott. Elvitték  Lázár Ervin Vidám favágás jelenetét, s nagy sikert arattak vele! Locskai Laci az  Ébredj magyar! című Wass Albert-költeményét adta elő az ünnepségen,  de kiváló volt Brukner Szigfrid, a gyáva oroszlán szerepében is.

 Kopacz Endre csíkmenasági iskolaigazgató és kollégái pazar programot állítottak össze a vendégeknek. Jártak Csíksomlyón, Csíkszeredában, Korondon, Kézdivásárhelyen egy magán mezőgazdasági kiállítást néztek meg. Az ízesen beszélő székely gyűjtő lebilincselte az ifjúságot. Nem maradt ki kincses Kolozsvár és Házsongárd, a Szent Anna-tó és  Farkaslaka sem. És volt kézműves nap, mise, táncház és  tábortűz. Hazafelé a buszon azt hallgatta meghatottan Flier Éva, hogy hazafias dalokat, népdalokat énekelnek a gyerekek. Csak úgy. Maguktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!