Hírek

2012.08.30. 16:24

Gáz nélkül maradnak a belvárosban? Szabványossági felülvizsgálat kell

Székesfehérvár - Ha minden a tervek szerint halad, november közepén elkezdődhet a Fő utca új díszburkolatának kiépítése. Gondot jelenthet viszont a házak belső gázvezetékeinek állapota.

Fejér Megyei Hírlap

A Fő utca felújítása  keretében először a szennyvíz- és a vízvezetékeket cserélték ki, ám mivel az utcát  már felbontották,  az E.on is nekiállt a  villany- és gázvezetékek rekonstrukciójának. Mint Barabás Emőkétől, az önkormányzat városfejlesztési igazgatójától megtudtuk, a villanyvezetékek rekonstrukciója befejeződik a napokban,  szeptember elején kezdődik a gázvezetékek felújítása. Ha közterületi gázvezetéken felújítást, átalakítást végeznek, a munka befejeztével a szolgáltatás a házak számára csak akkor adható vissza, ha  a belső gázhálózat szabványossági felülvizsgálata elkészült és a szabványosságot   igazoló dokumentumot a házak bemutatták. Márpedig a belváros régi épületeinek jelentős részében a gázhálózat elavult, a felülvizsgálatok általában nem történtek meg  és a kémények állapota sem mindenütt kifogástalan. Várhatóan október közepére  befejeződik a Fő utcai gázvezetékek felújítása,  ám  amelyik társasház  nem tudja igazolni, hogy elvégezték a felülvizsgálatot, ott nem kapcsolják  vissza a gázt.


-  A házon belüli felújítások szükségességéről mind a huszonhárom érintett ház közös képviselőjét megpróbáltuk tájékoztatni.   Már májusban összehívtunk egy találkozót a gázszolgáltató, a Kémény Zrt. szakembereinek részvételével. Tizenkét képviselő fontosnak tartotta az együttműködést, velük azóta is folyamatosan kapcsolatban vagyunk, igyekszünk nekik segíteni,  tíz-tizenegy közös képviselő azonban nem foglalkozik a problémával. Mivel némelyikük egyszerűen  lecsapta a telefont, azt sem tudjuk, milyen lehet a kémények vagy a gázvezeték állapota - mondta a városfejlesztési igazgató, aki reméli, az érintett házak még időben   intézkednek és nem járnak úgy, hogy a fűtésszezonban gáz, fűtés nélkül maradnak.

  Ami a Fő utca felújítását illeti: mint arról korábban beszámoltunk, az  új díszburkolat kiépítésére kiírt pályázatra május végén  csak egyetlen pályázó adta be ajánlatát, ami ráadásul hatvan millió forinttal  több volt az önkormányzat által becsült értéknél,  ezért új pályázatot kellett kiírni a munkára. A közreműködő szervezet és az  irányító hatóság annak ellenére, hogy az új közbeszerzés tartalma csak minimálisan különbözik az előzőtől,  jelentős csúszással hagyta jóvá a kiírást, így az a napokban jelent meg a közbeszerzési értesítőben. Ha minden a tervek szerint halad, novemberben megkezdődhet a föld alatt húzódó csapadékvíz-csatorna felújítása, aztán a díszburkolat lerakása, így 2013 júniusának végére el lehet készülni a teljes felújítással. Ennek során egyébként a Varkocs-szobornál, a Magyar Király Szálló előtt interaktív szökőkutakat is kiépítenek, valamint elkészül a Fő utcán végigtekergő ledlámpás indamotívum és  71 lámpa fénye adja majd a házak díszkivilágítását.

A házak, amelyeket érint a gázvezeték felújítása, de amelyek közös képviselőjével nem sikerült egyezetni: Fő utca 11., Fő utca 3., Rózsa utca 2., Fő utca 1., Várkapu utca 2., Várkapu utca 6., Juhász Gyula utca 1., Juhász Gyula utca 3.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!