Hírek

2012.07.30. 09:06

Viharkárok a megyében: Kincsesbányán villanyoszlop dőlt ki (Frissítve)

Fejér megye - Igen sok helyre vonultak a tűzoltók a megyében vasárnaptól hétfő hajnalig a vihar által okozott károk miatt. Fakidőlések, vízátfolyások jelentettek akadályt.

feol.hu

11:02 A vasárnap lehullott nagy mennyiségű csapadékkal és erős széllökésekkel összefüggésben harmincszor riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit Fejér megyében. A reggeli órákban elsősorban vízeltávolítás miatt, kora estétől pedig kidőlt fákhoz kérték a tűzoltók segítségét. A vihar elsősorban a megye északi részén okozott károkat – tájékoztatott hétfőn Szabó-Bisztricz Anett megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Pincében felgyűlt csapadékvizet szivattyúztak ki a tűzoltók Pázmándon, Vértesbogláron, Móron és Alcsútdobozon. Fakidőlések okoztak forgalmi akadályt kora estétől Polgárdi és Lepsény között a 7-es főúton, Bodajkon, Bakonycsernye és Szápár között, Vértesbogláron, Mányon és Enyingen. Lovasberény és Vértesacsa között, valamint Vál és Káloz között vízátfolyások nehezítették közlekedést. Lovasberény és Vértesacsa között több fa is az útra dőlt, amelyeket a katasztrófavédelem székesfehérvári hivatásos tűzoltó egységei távolítottak el. Vál és Kajászó között egy kilométer hosszan csapadékvíz öntötte el az utat körülbelül 30 centiméter magasságban, a hordalékban, iszapban 17 személygépkocsi akadt el, a továbbhaladásukat a váli önkormányzati és az érdi hivatásos tűzoltók segítették.

Kincsesbányán egy nyolc méter magas villanyoszlop dőlt ki, amelyet az erősáramú vezetékek tartottak.

A katasztrófavédelem hivatásos tűzoltó egységei egészen a hétfő hajnali órákig dolgoztak az időjárással összefüggésben keletkezett károk, veszélyhelyzetek elhárításán.

15:12 Fejér megyében július 28-án 03-07 óra között és július 29-én 18-21 óra között az ország több megyéjéhez hasonlóan intenzív zivatarok keletkeztek. Az utóbbi időintervallumon belül voltak hevesebbek a viharok: 30-40 mm csapadék hullott le egy óra alatt a megye északi és dél-keleti részén (ez a sokévi átlag alapján bő félhavi csapadékmennyiség), sok helyütt jég és viharos erejű szél kíséretében.

A viharos időjárás a kezelésünkbe tartozó utaknál számos vízátfolyást eredményezett, többek között a 811-es főút Lovasberény és Vértesacsa közötti szakaszán, melyet egy időre le is kellett zárni.

 A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső a közutak melletti szántóterületekről, kiépítetlen útcsatlakozásokból sarat, követ és egyéb hordalékot mosott a burkolatra, mely ennek hatására csúszóssá vált. A hordalékos víz feltöltötte a csapadékvíz elvezető árkokat és padkákat is. Ez a kár főleg a dombvidékeken futó útszakaszokon volt jellemző. Ilyen kár keletkezett Mór és Pusztavám, Mór és Nagyveleg, Etyek és Alcsútdoboz, Kajászó és Vál, Tordas és Gyúró között, valamint a Bodajk – Balinka, a Zirc-Mór, Bakonycsernye - Mezőörs, a Velence – Csákvár - Tata összekötő úton, Dunaújváros és Baracs térségében, továbbá a 62-es főút Perkáta elkerülő szakaszán.

A nagy hosszeséssel bíró útszakaszokon az intenzív csapadék megbontotta és kimosta a padkát Mór, Vértesacsa, Etyek, Dunaújváros és Baracs térségében.

Ezen kívül a felázott töltésrézsű megcsúszott a 6-os főút Dunaújvároshoz közeli szakaszán.

Az extrém időjárás sajnos az utak menti növényzetet sem kímélte. Az erős szél a megye számos pontján szakított le fákról kisebb-nagyobb ágakat. Nagyobb ágak törtek le és fák dőltek ki az Etyek - Háromrózsa összekötő úton (helyi védettségű vadgesztenyesort tépázott meg a szél), valamint a 6-os főúton Dunaújváros környékén.

A vihar elvonultát követően, még az éjszaka folyamán megkezdődte társaságunk a helyreállítási munkákat. Ekkor a burkolat letakarítását kezdtük meg, illetve a sárelöntéses helyszíneken a csúszásveszélyre figyelmeztető táblákat helyeztük ki. A burkolatra szakadt ágak és a kidőlt fák letakarítása már megtörtént. Így ma (július 30-án) reggelre a forgalom zavartalanságát biztosítani tudtuk. Ebben a munkában segítségünkre volt a Katasztrófavédelem állománya is. A kárelhárítást folyamatosan végezzük, reményeink szerint a vihar miatt szükséges padkanyeséseket, ároktisztításokat és a kimosódott padkák helyreállítását a héten be tudjuk fejezni, tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Szóvivője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!