Hírek

2012.07.23. 14:54

Pázmándi lányok győztek az országos tűzoltóversenyen

Pázmánd - Hatalmas és lelkes készülődéssel telt a nap a Fejér megyei Pázmánd határában, az M7-es autópálya mellett, a falu felé vezető úton. Nemzeti színű zászlók, gratulációs feliratok jelezték, hogy a VI. országos tűzoltóversenyen, Gyulán első helyezést ért el a Pázmándi Önkéntes Tűzoltó Egyesület lánycsapata. Ritka bravúr ez, ritka összetartás és erős fegyelem jelképe ez. A falu felé vezető országúton a résztvevőket hazaszállító buszt megállította a pázmándiak tűzoltóautója és a vízágyúval köszöntötte a győzteseket.

E. Várkonyi Péter

Lőrincz László, aki a lányokkal készült a versenyre, a megmérettetésre,  elmondta, hogy a 13 lány, akik egyébként egy iskolába járnak, mindent hátrahagyva készültek a versenyre, amelynek reménysugara egy jövőbeni franciaországi nemzetközi versenyen való részvétellel kecsegtetett. De ne szaladjunk a történet elejébe.  Tartott tehát a  felkészülés.


 
 Hivatalosnak nevezett edzőpálya hiányában a falu egyik családja adta kölcsön a területet, ahol Domak András önkéntes tűzoltóparancsnokkal is támogatva tartott a heti több edzés. Komolyan vette mindenki a kihívást.
 
 Tizenhárom lány egy csapat, ebből tíz lány volt, aki a versenyen is részt vett. A részleteket már Lőrincz Lászlótól halljuk.                
 
 - A felkészülést a versenyre már télen elkezdtük. A tornaterembe meghívtuk a fiúkat, a lányokat azzal a felkiáltással, hogy tűzoltóversenyre toborzunk. Sokan kiöregedtek, ezért új csapatot kellett építeni. A teremben már élesben ment a gyakorlat. Az alapoknál kezdtük, a csomókötésnél, az akadályelemeknél. Itt alapoztuk meg a felkészülést. Ügyességi erőnléti edzés is volt itt a 11-16 éveseknek.  Aztán, amikor már jó idő lett, kiszabadultunk a friss levegőre. Felépítettük a pályát, mert itt lehetett az igazi edzést végrehajtani. Méretében ugyanazt a pályát alkottuk. Sajnos a talaj nem a legjobb volt, csak kerti minőség, de itt volt lehetőség. Az alapozást Domak Tibi kezdte, aztán én folytattam. Készültünk erősen, mert rájöttünk, ha benevezünk, könnyen kijuthat a  csapatunk. Igaz, nem voltunk régóta országos versenyen, de most sikerült olyan csapatot építenünk, amellyel esélyünk volt a győzelemre. Valamennyien ügyesek, hajlékonyak, gyorsak, figyelmesek, ahogy ennek lennie kell.  Tíz lányt kellett kiválasztani, akik álmukból is felriasztva  is tudták, mit kell csinálni. Nagyon sokat kellett gyakorolni, mert tartani kellett a szintet, a csapataink évek óta spiccen vannak. 2008-ban nagyon kevés hellyel maradtak le a karcagi, országos versenyről. 2010-ben már a versenyen tudtuk, hogy az a lánycsapat indulhat a tűzoltó olimpián, amely az országos első helyezett. Így jutottak ki 2011-ben Szlovéniába a pázmándi lányok. Mellékesen meg kell jegyezni, hogy valamennyien egy iskolába járnak, egy helyen laknak, mindenki ismer mindenkit, akárcsak a fiúk, akik ezen a 6. Országos  Ifjúsági Tűzoltóversenyen, Gyulán nem kisebb helyezést értek el, mint a harmadikat. A lányok viszont befutottak. Megnyerték az álomhelyezést, elsőként léphettek fel a dobogóra, ezzel bebiztosítva a jövőre megrendezendő franciaországi világverseny nagy olimpiára való részvételt. Ott nemcsak az ifjúságiak, hanem a hivatásos tűzoltócsapatok is megmérkőznek majd - fejezi be Lőrincz László, aki maga is pedagógus, így a gyermeki lélek ismerője is.


  A pázmándi lányok bravúros győzelme nagy és kalandos utazást biztosít 2013-ban. A svájci határtól 20 kilométerre utaznak majd, oda, ahol a  híres Bugatti autógyár típusaiból csaknem 500 fut. 
 
 Az ünneplés sokáig tartott a helyi tűzoltószertár előtt. Az ötven szeletes torta pillanatok alatt elfogyott, akárcsak a sok pezsgő. Az örömtánc sokáig emlékezteti majd a falut, hogy ismét egy győzelemmel tértek haza a lányok.
 
 S álljon itt a győztesek névsora, a lányoké, akik nemcsak a tűzoltóversenyen, hanem egy szépségversenyen is megállták volna helyüket:  Vagyóczki Petra, Nyárai Fruzsina, Zsigmond Gréta, Csurgó Dorina, Veilandits Nóra, Németh Kriszta, Domak Katalin, Kutai Adél, Kolonics Dóra, Domak Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!