Hírek

2012.07.17. 12:50

Bándy Kata-gyilkosság - A halálbüntetés visszaállításáért küzdő Tóth Tamás felajánlotta segítségét

Székesfehérvár - A brutális pécsi gyilkosság ismételten kiváltotta a magyar társadalom döbbenetét. Még jobban felerősödtek azok a hangok, melyek a halálbüntetés visszaállítását szorgalmazzák.

Tihanyi Tamás

- Azzal együtt, hogy a Jobbik és már a Fideszben politizáló kisgazdák is a halálbüntetés visszaállítása mellett vannak, az országot a bűnözés irányítja - jelentette ki kedden a székesfehérvári Tóth Tamás, aki húsz  éve küzd a legszigorúbb büntetés visszaállításáért.
Véleményét így indokolta:  - Az, hogy milliárdok tűntek el, a közvéleményt irritáló tény. Minden visszafordítható  tisztességes és hatékony bíróság és a rendőrség közreműködésével, ám az élet elleni bűntettek következményeit  nem lehet meg nem történtté tenni.  Határozott álláspontom, hogy a magyar törvényhozás messze  nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy csökkenjen az élet elleni bűncselekmények száma. Ha  tíz gyilkosból csak egyet elrettentene egy szigorúbb törvény, már eredményről beszélhetnénk.

Tóth Tamás arra figyelmeztetett, hogy bár a képviselők nyaralni mentek, a bűnözők nem szabadságolták magukat. Emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor (akkor még ellenzéki politikusként) a móri mészárlás után megfontolandónak nevezte a halálbüntetés visszaállítását.
"Most mire vár?", teszi fel a kérdést Tóth Tamás, aki  szerint minden nap két-három élet elleni bűncselekmény is történik az országban, csak a legtöbbjéről nem értesül a közvélemény.

- A pártoknak kötelességük lenne a választópolgárok véleményének képviselete ebben az ügyben is. A halálbüntetést valójában nem eltörölték, hanem csak felfüggesztették, hiszen  nem kérdezték meg a népet. Márpedik tudom, az utcát járva naponta tapasztalom:  a nagy többségnek  egyre inkább  az az álláspontja, hogy a   brutális gyilkosságok szándékos elkövetői  nem érdemlik meg azt, hogy szabad életben reménykedjenek. 

Tóth Tamás felajánlja ismertségét, tapasztalatát, energiáját olyan pártnak vagy  civil szervezetnek, amely azonosulni tud céljaival, amely  hajlandó tenni a megelőzés, illetve a leendő áldozatok érdekében.

-  Amikor  fiamat meggyilkolták, a pécsi áldozat még csak öt éves volt. Az én fiamat is 25 évesen vették el tőlem örökre. Vajon ha akkor sikerül elrettenteni a gyilkosokat, még  hányan élhetnének ma? - tette fel a kérdést a férfi, aki a múltban aláírásokat gyűjtött a népszavazás kiírása érdekében,  éhségsztrájkolt és kampányt  folytatott. Fiának egyik gyilkosa a szegedi Csillag börtönben ül, a másik öngyilkos lett a börtönben.       

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!