Hírek

2012.07.15. 18:26

Azt keresik, ami összeköt

Bicske - A kis Fejér megyei városban szombaton rendezték meg az első roma napot. A településen, ahol jelentős lélekszámú cigány közösség él, most valami új kezdődik - remélik a szervezők.

Klecska Ernő

A 2010-ben megválasztott Roma Nemzetiségi Önkormányzat az előző időszak hasonló kisebbségi szerveződéseitől eltérően gondolkodott, amikor elhatározta: július 14-ére megszervezi az I. Bicskei Roma Napot. Németh Tibor, a Roma Kisebbségi Önkormányzat elnöke elmondta: a rendezvény fő célja a közösségépítés, a leszakadt, hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása, fejlesztése, példamutatás a fiataloknak a szabadidejük hasznos, értelmes eltöltésére.

A rendezvény helyszínét - közvetlenül a  jellemzően  romák által lakott terület mellett -, a Bihari, a Kinizsi és az Akácfa utcák sarkán a települési önkormányzat biztosította. Az egyébként üres telken tereprendezésre és az ott található betontömbök kiemelésére volt szükség, amit közfoglalkoztatott munkások segítségével végeztek el.

A program résztvevőinek egy része a helyi közösségből került ki: Németh József, Németh Ferenc, Járóka József és zenekaraik és Oláh Kálmán "Calambo". Mellettük fellépett a Romano Glaszo, Báder Marika, az őt kísérő Fehér István és zenekara, Baktai Anikó és a fehérvári Madika. E zeneszámok a hagyományos vonós cigányzenétől a dzsesszig szinte mindent felöleltek.

A bicskei fiatalok tánccsoportja is bemutatott egy rövid előadást, de a főzőversenyen is több "nem cigány", más szóval "gádzsó" csapat is indult. A nézelődők között is sok olyan helyi volt, aki korábban talán még nem is járt a roma közösség közelében.

Tessely Zoltán, Bicske polgármestere úgy vélte: az ilyen események közelebb hozhatják egymáshoz az embereket és segíthetnek oldani ismerethiányból táplálkozó félelmeiket  és a tévhiteket. A városban hosszú idő óta működik kisebbségi önkormányzat,   a mostani azonban elődeinél jóval eredményesebb; jó példa erre a partneri viszony is, amelynek eredményeként a városban elindulhatott az az integrációs oktatás modell, amelyik segíthet a roma fiatalok felzárkóztatásában - hangzott el.

A rendezvényen Varga Imre katolikus plébános együttműködésre és a közösség érdekében végzendő jószolgálatra kérte fel a roma közösség hívő keresztény  tagjait.  Az atya javaslata, miszerint a csatkai példához hasonlóan a helyi roma közösség is készítsen  egy fakeresztet, amit majd a helyi katolikus templomban elhelyezhetnek,  s körmenetekben be is mutathatnak, sokaknak tetszett. Nem véletlenül, hiszen a bicskei romák közt sok az istenfélő - mondta egy idősebb úr.

- Hasonló rendezvényre már sokkal korábban szükség lett volna - mondta egy másik, aki szerint  a helyi cigányság és a többség közti békés együttélés egyik alapfeltétele  a másik megismerése, a közös szabályok és normák elfogadása és betartása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!